Сънят ли е нашата суперсила?

Сънят ли е нашата суперсила?

Всеки ден хиляди хора се събуждат недоспали и уморени. Пресягат се, със замъглен поглед и изключват алармата, копнеейки за още малко сън. Звучи ли ви познато? Ако да, знайте че не сте единствените. Оказва се, че за повече от половината население на Земята е почти невъзможно да получи ежедневната си доза здравословен сън през нощта. Проведени наскоро изследвания нареждат недостатъчното количество сън сред най-големите проблеми на съвременното общество с изключително сериозни последици за здравето вариращи от повишен риск от диабет, наднормено тегло, липса на сексуално желание до повишени нива на стрес, увеличен риск от сърдечносъдови заболявания и дори преждевремнна смърт.

Един малко известен факт, който може да ви накара да се насочите незабавно към леглото е, че липсата на достатъчно сън се определя като основна причина за над 60% от пътните инциденти в световен мащаб. Водачи, които са били будни повече от 17 часа показват нарушена координация на движенията, драстично увеличаване на времето за реакция и по-лоша преценка на ситуациите на пътя от водачи, които са употребили алкохол над разрешените норми.

Тялото ни се нуждае от сън, толкова колкото се нуждае от въздух, храна и вода, за да функционира правилно. По време на сън то се лекува и възстановява химическия си баланс. Мозъка създава нови връзки и спомага за запазването на паметта. Без достатъчно сън мозъчните и телесните системи не могат да функционират нормално. Поради тази причина редовното намаляване на часовете за сън до по-малко от 7 на денонощие, както и влошеното качество на съня водят до ефекта на т.нар. “лишаване от сън”, което може да има сериозни негативни последствия за здравето. Недоспиването може драстично да понижи качеството на живот, да ви направи раздразнителни, сърдити и объркани. Да бъде предпоставка за нарушения в сексуалния ви живот, паметта, външния вид и дори за увеличен риск от преждевременна смърт. 

Сред водещите причини за развитието на инсомния (определяна като трайни проблеми със съня) са високите нива на стрес и напрежение, което се свързва със съвременния начин на живот. Все по-често заетостта ни е 24/7. Много хора с радост биха спали повече, ако имат тази възможност, но информационната ера, която би трябвало да направи всичко по-ефективно всъщност единствено прави всички по-заети. Хората попадат в омагьосан кръг, с високи нива на стрес през деня, което ги прави прекалено напрегнати и притеснени, за да заспят през нощта. Липсата на сън води до още повече стрес на работното място и вкъщи.

Сред другите основни причини, които водят до нарушения в количеството и качеството на съня са работата на смени и честите пътувания със смяна на часовите зони. Да заспиваме, работим, да се храним и да бъдем будни в грешното време, според вътрешния ни билогичен часовник е сериозен и изключително подценяван проблем, който води до т.нар. “циркадно несъответствие”. За да се справи с него организмът се нуждае от няколко дни за адаптация, да настрои ритъма на вътрешния си часовник спрямо смяната на деня с нощта и редуването на часове за работа и сън. Хората работещи на смени или пътуващи често обаче не разполагат с това време. Следващата смяна идва прекалено бързо или пък пътуващите сменят следващата часова зона. Последствията от такъв нередовен ритъм, за които повечето от нас не знаят, са повишен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет, различни стомашни проблеми, наднормено тегло, язва, проблеми с паметта и концентрацията и дори различни ракови заболявания. 

Какво е решението?

Повечето хора се борят със симптомите на инсомнията или като отиват в аптеката и си купуват различни свободно достъпни лекарства, или пък приемат традиционни такива, предписани от лекар. За съжаление много често и двата варианта не работят. Лекарствата достъпни без рецепта съдържат антихистамини, които ни приспиват, но не осигуряват необходимото качество на съня и най-важното не решават съществуващите проблеми, довели до инсомния. Плюс това те влияят негативно на имунната система. От друга страна повечето лекари най-често предписват лекарства от групата на бензодиазепините (например Диазепам), които водят до пристрастяване, дори и при едноседмичен прием. Това прави милиони хора по света пристрастени към транквилантите, за да се справят със стреса през деня и към различни сънотворни, за да спят през нощта. За жалост няма как да се предизвика естественото състояние на сън със синтетични и в много случаи водещи до силна зависимост продукти. Нужно е да се обърнем към природата за най-доброто решение на проблемите ни.

Какво е ACTIVA Plus ® За спокоен сън?

Голяма част от хората, имащи проблеми със съня всъщност са изтощени – физически, умствено и емоционално. Нямат необходимата енергия, за да успокоят съзнанието си, остават напрегнати, без да могат да се отпуснат и заспят. Приемането на седативни лекарства единствено упоява вече изтощеният им организъм. За разлика от повечето продукти на пазара ACTIVA Plus ® За спокоен сън съдържа специално подбрани, натурални екстракти от лечебни растения, в балансирана формула, която помага за справяне с много от най-разпространените симптоми, свързани с нарушенията на съня.

Мелатонинът е естественият хормон на съня, който се произвежда в епифизата на мозъка, ретината и стомашно-чревния тракт, и най-общо казва на тялото кога е нощ. Когато пътувате между различни часови зони, или работите на редуващи се дневни и нощни смени вътрешният ви часовник не е настроен спрямо реалното време. Затова може да е по-трудно да заспите и да имате качествен сън. В такива случаи мелатонинът може да е много полезен, защото от една страна ви помага да настроите вътрешния си часовник, а от друга – да заспите по-лесно след изтощителния полет или поредната нощна смяна. Също така с напредването на възрастта, тялото произвежда все по-малко мелатонин, така че приемът на допълнителни количества от този хормон може да помогне за облекчаване симптомите на безсъние, свързано със стареенето.

Маточината (Melissa officinalis) е многогодишна билка от семейството на ментата. Листата й имат лек лимонов аромат и от хилядолетия се използват в традиционната медицина. Билката има много благоприятно действие при подобряване на когнитивните функции на мозъка, намаляване на вредните ефекти от стреса и безпокойството, успокоява нервите и отпуска тялото. Тези й свойства я правят изключително полезно средство за хора, които страдат от безсъние, свързано със стрес и високи нива на тревожност. Маточината е богата на съединение, известно като розмаринова киселина, което има мощни антиокисдантни и антимикробни свойства.

Най-известни с ролята си в производството на бира, цветовете на хмела (Humulus lupulus) се използват все повече в съвременната медицина при хранителните добавки, помагащи при безсъние свързано с високи нива на стрес, прекалена възбуда, подтиснатост, тревожност и безпокойство. Благорпиятното му действие е потвърдено и в изследвания от 2003 г. на Европейската научна асоциация по фитотерапия (ESCOP). В допълнение към  употребата при хора с проблеми със съня, седативното действие, свързано с активните вещества на хмела, се използва за коригиране на началото на съня и намаляване броя на прекъсванията му, както самостоятелно, така и прилагано в комбинация с маточина и/или валериан.

Две от най-известните лечебни растения, използвани в източната традиционна медицина при различни нарушения в качеството и количеството на съня са Брахми (Bacopa Monnieri) и Ашваганда (Witania Somnifera). Екстрактите от тях имат многобройни лечебни приложения, потвърдени с клинични изследвания, като подпомагането на когнитивните способности на мозъка и позитивните ефекти за справяне със стреса и безокойството са само част от тях.

Брахми (Bacopa Monnieri) се използва в източната традиционна медицина за успокояване на нервната система и стимулиране на добрия сън и памет. Брахми е едно от най-популярните лечебни растения – адаптоген. Със своето действие помага за по-лесното преодоляване на негативните химически и физиологични ефекти от стреса по-добре от популярните анти-депресанти, който просто ги подтискат. Брахми има силен анксиолитичен (намалява тревожността и безпокойството) ефект. Има регулиращо действие за нивата на серотонин в мозъка, което помага при рязка промяна в настроенията. Растението има силно антиоксидантно действие и подобрява когнитивните функции на мозъка. Предотвратява образуването на артериална плака, която може да причини инфаркт, инсулт и други невродегенеративни заболявания. Със своето отпускащо действие подобрява значително бързото заспиване като осигурява необходимата енергия на организма, особено преди полунощ, когато се активизират функциите на черния дроб и започва вечерния детокс цикъл на тялото, за да се подготви за следващия ден.

Може би най-ефективното лечебно растение – адаптоген за възстановяване баланса и енергията на организма е Ашваганда (Witania somnifera). Също както Брахми, има способността да подпомага силата и издръжливостта. Има благоприятно действие за нормализиране на психологическата функция и намаляване симптомите на безпокойство и стрес. Екстрактът от Ашваганда подобрява качеството на съня, като успокоява ума и зарежда тялото с необходимата енергия за поддържането му,  особено след полунощ, когато обикновено се активизира нервната система на организма. 

Оптималното съдържание на мелатонин в ACTIVA Plus ® За спокоен сън, в съчетание с балансирания комплекс от натурални билкови екстракти ви предоставя един завършен продукт, с който да се справите с безсънните нощи, така намалявайки риска от сериозни заболявания и  подобрявайки качеството на живот. Натуралните съставки във всяка капсула ще ви помогнат да преборите ежедневния стрес и преумора, без да се притеснявате от нежелани странични ефекти и привикване.

Защото сънят наистина е нашата супер сила и не можем да си позволим да я пренебрегваме!

 ACTIVA Plus ® Дар от природата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *