Фолатът, витамините и колко са важни по време на бременността?

Фолатът, витамините и колко са важни по време на бременността?

Витамините за бременни са замислени като полезна добавка към здравословното хранене, което е от основно значение по време на бременността. Тяхната роля е да подкрепят оргазнизма на майката да се справи по-лесно с повишените нужди от витамини, минерали и хранителни вещества. Те подпомогат здравословния растеж и развитие на бъдещото дете. Да, с подходящата диета, базирана на засилен прием на плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни най-вероятно бъдещите майки биха получили адекватно количество от необходимите им витамини и минерали. За жалост направените скорошни проучвания в САЩ показват, че над 80% от хората не се хранят по начин, който да им осигури ежедневно необходимите полезни вещества. Тук на помощ идват комплексните мултивитамини за бременни, които са полезно допълнение към балансираната и здравословна диета.

Изключително важни от самото начало

Един от най-важните витамини, които са жизнено необходими по време на бременността е витамин В9, или по-известен като фолиева киселина. Приемането на този витамин с препоръчителните 400-600 микрограма (mcg) преди и по време на бременността може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти на главния и гръбначния мозък на развиващото се бебе. Фолатът е естествената форма на витамин В9 и общо наименование за група сродни съединения с подобни хранителни свойства. Той е жизненонеобходим във всяка фаза от нашия живот, от ранното развитие на плода в утробата на майката, в първите месеци след раждането, както и през целия ни живот.

Метилфолатът (технически Метилтетрахидрофолат) е най-активната форма в тялото на фолата. Всички клетки се нуждаят от Метилфолат за синтезирането на специфични ензими, които изграждат ДНК, гени и хромозоми. Те също така се нуждаят от Метилфолат, за да поправка на грешки в ДНК-то си (което се случва постоянно, дори при здрави клетки). Много храни са „подсилени” с Фолиева киселина, с цел да помогнат на хората в поддържането на добър баланс на фолат. Също така хранителните добавки, които съдържат фолат, обикновено го доставят под формата на Фолиева киселина. За съжаление тази форма на изкуствен фолат се усвоява по-трудно от организма. Тялото трябва да използва ензими, за да може да усвои Фолиевата киеслина и да я превърне в Калциев Л-Метилфолат. А възможността на ензимите да я преработват е ограничена. Поради тази причина много хора имат непреработена Фолиева киселина в кръвоносната система, което дори може да има негативни последствия за здравето, според последните проучвания.

Калциевият Л-Метилфолат е формата на фолат, която е природно най-предпочитана от тялото, дори толкова, че чревната обвивка има „транспортни протеини”, които се свързват с нея и я абсорбират в кръвта. Подобни протеини също придвижват Метилфолата, чрез кръвоносната система до мозъчните тъкани. Фолатът е най-проучваната съставка, необходима по време на бременността и въпреки това повечето витамини за бременни и други мултивитамини продължават да предлагат синтетичната Фолиева киселина. Метил групите идващи от Калциевия Л-Метилфолат в ACTIVA Plus® Витамини за бременни са изключително важни за развитието на сърцето на бебето и нервната му система, както и за всички останали органи. Необходим от момента на оплождане на човешката яйцеклетка, през развитието на мозъка, сърцето и други органи, до раждането и дори през целия живот на всеки човек.

След раждането Калциевия Л-Метилфолат продължава да бъде от изключително значение за развитието на новороденото. Тялото на майката също търпи допълнително натоварване, за да поддържа значителни нива на кърма и нейните резерви от полезни хранителни вещества са застрашени от изчерпване. Това прави и майката и новороденото уязвими за всички проблеми, които могат да произтекат от дефицита на фолат. Продължавайки приема на Метилфолат, който е и основна съставка в майчината кърма, майките могат да бъдат сигурни, че се грижат максимално за растежа и развитието на новороденото, като същевременно се грижат за собственото си здравословно състояние.

Приемът и на други витамини от група В по време на бременността е изключително полезно. Витамните В1, В2, В3, В5 и В6 са важни за здравословното развитие на нервната система, мозъка, костите и мускулите на бъдещото бебе. Освен това приемът им дава допълнителна енергия на организма и помага за справяне със симптомите на отпадналост и умора. Витамините от група В играят важна роля за намаляване на симптомите на гадене и повръщане по време на бременността. Помагат за справяне с мускулните крампи и постигането на здравословно тегло при новородените бебета. 

Витамин В7 е важен за здрава коса, кожа и нокти и за ембрионалното развитие на плода. Освен за здравето на нервната ви система приемът на Витамин В12 /Кобаламин /, в комбинация с фолат, по време на бременността помага за предотвратяване на спина бифида и други вродени дефекти на гръбначната и централната нервна система и при бъдещото бебе.

Витамин А е важен за зрителното здраве, имунната функция, растежа и развитието на плода. Приемането му помага и за производството на кожни клетки, като същевременно помага да се развият алвеолите в белите дробове  на бебетата.

Витамин Ц не само, повишава имунната ви система и намалява риска от развитие на желязодефицитна анемия по време на бременност, но е и важен за физическото развитие на плода. Той помага за производството на колаген, който поддържа нормалния растеж, здравината на костите и зарастването на рани, поддържа имунната система на бебето, помага за абсорбиране на желязото.

Витамин D е стероиден витамин от група мастноразтворими прохормони. Обширни изследвания на този витамин доказват неговата роля в имунната функция, здравословното делене на клетките и здравето на костите. Витамин D е необходим за усвояването и метаболизма на калций и фосфор. Недостигът с витамин D също е свързан и с прееклампсия.

Витамин Е играе важна роля в ранното развитие на нервната система на ембриона. Недостигът му може да доведе до анемия, повишен риск от инфекции и дори забавен растеж на плода. Също така може да причини неврологични разстройства, мио- или кардиомиопатия. Множество проучвания показват, че децата на възраст от две години, които имат по-висока концентрация на витамин Е при раждането, имат засилени познавателни способности. Витамин Е играе важна роля за подобряване кръвообращението на майката.

По време на бременност  тялото ви се нуждае от 30 до 50% повече желязо. То помага за транспортирането на кислород от белите дробове до останалата част на тялото – и към плода. Достатъчното количество желязо е важен фактор при формирането на имунитета и мозъка на бебето. При недостиг по време на бременност и особено в последния триместър може да се стигне до преждевременно раждане, ниско тегло (под нормата) на бебето или железен дефицит на новороденото.

Магнезият е един от основните минерали, необходими на хората в значително големи количества. Той работи с много ензими за регулиране на телесната температура, синтеза на нуклеинови киселини и протеини, предпазване от прееклампсия, както и поддържане на електрически потенциали в нервите и мускулните мембрани.

Цинкът е основен минерал, за който се знае, че е важен за много биологични функции, включително синтез на протеин, клетъчно деление и метаболизъм на нуклеиновите киселини. Доказано е, че недостигът на цинк при майката може да компрометира развитието на бебетата и да доведе до усложнения при раждането. Новородените на майки с недостиг на цинк често са с тегло под нормата. Наблюдава се и повишен риск от неонатална, детска заболеваемост.

Йодът е от съществено значение за здравословното развитие на мозъка при плода и малкото дете. Дефицитът му при бременност може да доведе до хипотиреоидизъм на майката и плода. Недостигът на йод по време на бременност е свързан с вродени аномалии, понижен интелект и кретинизъм, както и повишен риск от гуша при майката и при бебето.

Медта е основен минерал с централна роля в окислителните реакции. Той участва в образуването на съединителна тъкан и дисулфидното свързване на кератин. Необходимостта от прием на мед се увеличава при бременност и евентуален недостиг може да има неблагоприятни ефекти върху развиващите се тъкани и органи, включително белите дробове, кожата, костите и имунната система на плода.

Защо ACTIVA Plus®  Витамини за бременни

ACTIVA Plus® Витамини за бременни с Калциев Л-Метилфолат избягва всички несигурности и ограничения, свързани с използването на стандартната Фолиева киселина в хранителните добавки за бременни. Допълнително обогатени с балансирана комбинация от най-важните витамини и минерали, необходими по време на бременността, те са полезен помощник към здравословната диета. Колкото по-добре се хранят и снабдяват с необходимите вещества майките, толкова по-здрави и с по-добре развит мозък са бебетата. Децата на майки с правилен хранителен режим и кърмени като бебета имат съществено по-добри шансове за оптимално здраве и развитие като възрастни.

Формулата на ACTIVA Plus® Витамини за бременни с Калциев Л-Метилфолат ще ви помогне да се справите по-лесно с хранителните предизвикателства по време на бременността и с повишената нобходимост от витамини и минерали, необходими за здравословния растеж и развитие на бъдещото ви дете. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *