Нуждаете ли се от мултивитамини?

Нуждаете ли се от мултивитамини?

Разбира се, че е възможно да се набавят ежедневно необходимите за организма полезни хранителни вещества чрез разнообразното хранене, най-вече на плодове и зеленчуци, но  в действитеност повечето хора не успяват. 

В забързаното си ежедневие и мъжете, и жените са подложени на големи нива на стрес на работното място и у дома, от което страда най-вече здравословната диета и правилното хранене. Всичко започва с пропускането на закуската, за да стигнем навреме в офиса, с пропускането на обяда и/или вечерята, за да наваксаме с многото работа и крайните срокове. Така се заражда проблема с недостига на витамини и минерали в ежедневната ни диета.

Отделно храната ни все повече губи полезните си вещества. Независимо дали става въпрос за нарастването на преработените храни, синтетичните подобрители, изчерпаните почви, или семената с ГМО. Наблюдава се притеснително намаляване нивата на минерали в храната от 1940-та до 2010-та. Проучване за липсата на полезни вещества в храните показва намаляването им със 77% в плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Ново проучване на Тексаския университет за наличието на витамини в плодовете и зеленчуците показва намаляване на нивата им с цели 37%.

Също така консумирането на храна, която не е прясно приготвена допълнително отнема от полезните вещества, които бихме могли да си набавим чрез нея. Добавете и това, че храните, които се продават на пазара са обогатени с изкуствени подобрители и оцветители. Зеленчуците обикновено не са прясно откъснати. След като ги купим, не ги използваме веднага, а ги слагаме в хладилници, където престояват средно 3-4 дни, от което допълнително губят от своята свежест. След това ги варим дълго време, или ги пържим, печем и подправяме с всякакви възможни подправки. Още по-лошо консумираме останала храна от хладилника от предишния, а много често и от повече дни. Претоплянето й, особено в микровълнови фурни, допълнително “убива” всички останали хранителни вещества. След всичко това мислите ли, че има останали полезни свойства в храната, които да дадат необходимата на сила на организма?

С напредването на възрастта телата ни започват все по-трудно да абсорбират хранителните вещества от храната. Националният институт по застряване (National Institute on Aging – NIA) в Мериленд, САЩ извършва редица изследвания, които показват, че около и след 50-те хората имат повишени нужди от редица витамини и минерали, които трудно добавят чрез хранителните си навици. В изследване, пубикувано в изданието на Американския журнал за клинично хранене от юни 2009-та, учените потвърждават че приемането на витамини и минерали може да помогне за превъзмогване на недостига на полезни вещества, характеризиращ се с напредването на възрастта.

Подобряването на метаболизма е още един от полезните ефекти от приемането на витамини. Нарастването на затлъстяването с епидемични размери ( повече от 40% от населението със затлъстяване и над 65% с наднормено тегло в САЩ ) съвпада пропорционално с консумацията на захар през последните 100 г. Много здравни експерти смятат че увеличения прием на захар от 1900 г. насам в западните общества за основна причина за затлъстяване. Фактът че храните с високо съдържание на захар са такива с ниско съдържание на полезни хранителни вещества превръща проблема в здравна катастрофа. Много от полезните минерали като магнезий и хром, които помагат на тялото да изгаря захарта за енергия на практика липсват в богатите на захар и преработените храни. В резултат хората са неспособни да използват захарта за енергия и тя се съхранява в тялото като мазнини. Разбира се най-очевдиния отговор на проблема е да ограничим приема на захар, но тя се намира в почти всички обработени храни. Така дори и да намалите приема им е почти невъзможно да се елиминира напълно.

Какво можем да направим?

Добра стратегия би била да намалите приема си на захар и да увеличите приема на полезни хранителни вещества, което би помогнало да се нормализира метаболизма и да се поддържа здравословно тегло. Хромът и магнезият са много ефективни в това отношение. Хромът е жизненоважен минерал, който помага за увеличаване ефективността на инсулина, намаляване на мазнините и е критично важен за диабетиците. Магнезият подобрява нивата на кръвна захар и метаболизма.

Много важно за поддържане на доброто здравословно състояние на организма е ежедневното приемане необходимото количество от т.нар. “водоразтворими” витамини. Това са витамин Ц, всички витамини от група Б, фолиева киселина, биотин, пантотенова киселина, холин и др. За жалост водоразтворимите витамини не могат да се съхраняват в организма под формата на депа, ето защо е необходимо да бъдат набавяни ежедневно, под формата на пълноценно и балансирано хранене. Както вече стана дума в модерното общество това става все по-трудна задача. Тук на помощ идват мултивитамините.

Витамини B1, B2, B6, пантотенова киселина, биотин и ниацин са съществени за функциите на нервната система. Помагат за добрия метаболизъм, подсилват имунната система, поддържат добрия тонус и намаляват усещането за отпадналост и умора, важни за производството на енергия, за здрава коса, кожа и лигвици.

Витамин В12 е единствения витамин, който съдържа кобалт затова и се нарича кобаламин. Той е и единственият витамин, който не може да се достави от растенията и слънцето, тъй като се произвежда в храносмилателната система на животните. Недостиг на приема или  абсорбирането на този витамин, може да доведе до редица патологични състояния с пряко засягане на ЦНС. Психични  промени (раздразнителност, апатия, сънливост) и неврологични състояния (абнормна сензитивност, симптоми имитиращи болест на Паркинсон или множествена склероза, увреждане на зрителния нерв). Сред някои от другите проблеми, които са възможни при дефицит на B12 са: недостиг на въздух, обща слабост, хронична умора, загуба на апетит, загуба на тегло, проблеми със сърдечно-съдовата система (коронарна болест на сърцето, дълбока венозна тромбоза).

Витамин А е един от четирите мастноразтворими витамини, заедно с D , Е и К. Той има много важна роля за имунната система, за здрава кожа и има антиоксидантно действие. В зависимост от причината за възникването се различават два вида дефицит на витамин А: Първичен ,който възниква при недостиг на приема на витамин А с хранителните продукти за продължителен период. Вторичен, при който имаме проблем с превръщането на провитамина във витамин А, при нарушена абсорбция в тънките черва, при нарушения в складирането или транспорта на този витамин. Среща се при заболявания на панкреаса и черния дроб, запушване на жлъчните пътища, дуоденален байпас и др.

Витамин, които най-често е в недостатъчно количество в организма ни е витамин Д, известен като “слънчевия витамин”. Дефицитът му води до намалена абсорбация на калций, магнезий и фосфор, което в продължителен период има отрицателен ефект върху костната минерализация и може да доведе до заболявания като рахит( в детска възраст) или омекване на костите и деформации (в зряла възраст). Според различни източници между 78 и 94% от хората имат липса на витамин Д почти целогодишно.

Витамин Е е най-мощният антиоксидант  сред витамините (следван от бета каротин/ основен източник на витамин А /и витамин С). Основен признак за хиповитаминоза на витамин Е е мускулната дистрофия. Особено тежко липсата му се отразява на диафрагмата. В черния дроб се появява липидна дистрофия и намаляване на съдържанието на  гликогена. Липсата на витамин Е има отношение към продължителността на живота на червените кръвни телца, еротрицитите, сърдечния мускул и репродуктивната система.

Освен витамини е важно да приемаме и необходимите ни количества минерали и микроелементи. Скорошно проучване показава, че най-често срещаният дефицит в световен мащаб е този на желязото. Дефицитът на желязо преминава през три етапа. Първият етап е изчерпването на депата с желязо. В резултат на това се понижават и нивата на желязо в кръвта. През тази фаза не се наблюдават симптоми на железен дефицит, защото нивата на хемоглобин все още не са засегнати.Понижените количества на желязо се отразяват на процесите, които са свързани с производството на енергия. Това изчерпване на запасите от желязо оказва ефект, когато организмът се нуждае от повече енергия от обичайно. През втория етап се наблюдава понижение нивата на желязо в кръвта и се нарушава синтезата на еритроцити (червени кръвни клетки). Това води до видими симптоми и неразположения като намалена трудоспособност, отпадналост, задъхване, умора. Третата последна фаза на железен дефицит се нарича анемия. През този етап е силно затруднена еритропоезата или образуването на червените кръвни клетки. Новообразуваните клетки са с намален размер до една трета. Нивата на хемоглобин също спадат драстично. Тези малки еритроцити не са в състояние да извършват адекватен транспорт на кислород до тъканите. Пациентите в трета фаза на желязно-дефицитна анемия имат нужда от лечение в болнизни условия и дори кръвопреливане.

България е ендимичен район за дефицит на йод, един от най-важните и подценявани микроелементи. Той е необходим за синтеза на тиреоидните хормони. Липсата на йод визуално се изразява в дифузна еутиреоидитна (нетоксична) гуша. При това състояние се получава уголемяване на щитовидната жлеза без да се нарушават нейните функции. Липсата на йод през бременността може да доведе до нарушения във функциите на щитовидната жлеза, които да причинят различни усложнения в протичането на бременността, вродени аномалии, а родените деца да страдат от хипотиреоза и умствена недостатъчност.

Цинкът е единственият микроелемент в тялото, за който е доказано, че намалява времето за борба с грипните вируси. Дефицита на цинк води до различни проблеми свързани с изтъняването и оредяването на косата, намаляване здравината на ноктите, поява на язви и афти по лигавицата на устната кухина, проблеми със зъбите и др.

Защо да приемаме ACTIVA Plus® Мултивитамини

Балансираната формула на ACTIVA Plus® Мултивитамини ще ви помогне да се справите с ежедневните нужди на организма от най-важните витамини и минерали, без да води до прекомерен прием и допълнително да натоварва черния дроб и бъбреците. Съставките в продукта са така подбрани, че да се справят с най-често срещаните дефицити и да бъдат  полезен помощник в ежедневния ни стремеж към здравословен начин на живот. ACTIVA Plus® Мултивитамини могат да ви помогнат в постигането на добри резултати при активно спортуване, както и да подобрите тонуса и имунната си ситема. Или да се възстановите по-бързо след прекарано заболяване.

Своебразна “градска легенда”, която може да сте чували, относно приема на мултивитамини е, че единственото което ви дават е “по-скъпоструваща урина”. Грешното внушение, което налага това твърдение е, че полезните вещества в тях не се абсорбират от организма. В проучване от 2007-ма, публикувано в Нациналния журнал по здраве в САЩ учените доказват, че в действителност витамините и минералите се абосрбират добре в организма и повишават нивата си в кръвта значително. Приемащите витамини показват 78% по-високи нива на фолиева киселина и двойно по-високи на витамини А, Ц, Д и Е от групата, която не е приемала такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *