Значението на доброто храносмилане

Значението на доброто храносмилане

Храносмилателната система има пряко влияние върху цялостното здравословно състояние. Храносмилането е механичният и химически процес на разграждане на храната до молекули, достатъчно малки, за да бъдат абсорбирани през чревната лигавица. Натрупаните стари, непреработени, отпадъчни вещества и втвърдената слуз могат да възпрепятстват усвояването. Трябва да имате здрави, чисти и непокътнати стомах и  чревна лигавица, за добро храносмилане и максимално абсорбиране на хранителните вещества. Всяка клетка, тъкан и орган в тялото е зависима от това.

Колкото е важно да се усвои и абсорбира храната, също толкова важно е и да се елиминират вредните вещества. След приключване на храносмилането и усвояването, от организма трябва да бъдат премахнати неразградените храни, бактерии, метаболитни отпадъци, хормони, холестерол и токсини от околната среда, за да се предотврати автоинтоксикацията. Това се случва чрез движението на червата и бързата преработка на храната в стомаха. Ако нямате добро храносмилане и движения на червата, може да изпитате множество неприятни симптоми, като подуване на корема, запек и дори липса на енергия и отпадналост.

Редица изследвания показват зависимостта на имунната система от доброто храносмилане. А когато тя е компрометирана, заради проблеми с храносмилането, тялото е изложено на увеличен риск от развитие на редица “лоши бактерии”, автоимунни заболявания, настинка, грип, алергии, рак и много други заболявания. Нарушения в храносмилателната система могат да причинят диабет, затлъстяване, артрит и дори депресия, тъй като производството на около 80% от хормонът серотонин в тялото зависи от доброто храносмилане. Причината за редица кожни проблеми, като екзема, също може да бъде в нарушеното усвояване и преработка на храната.

Какви са причините водещи до проблеми с храносмилането?

Обичайната диета в съвременното общество, прием на храна, богата на рафинирани въглехидрати, наситени мазнини и различни подобрители, е основна причина за увеличения риск от развитие на разстройства в храносмилателната система. Добавки към храната, включително глюкоза, сол, химикали и други изкуствени подсладители увеличават значително риска от развитие на синдром на пропускливите черва. Транс мазнините, съдържащи се в обработените храни, имат дълъг списък от негативни ефекти върху сърдечно-съдовата система, но малко известен факт е, че те увеличават риска от язвен колит и възпалително заболяване на червата (IBD). Приемането на по-голямо количество изкуствени подсладители води до подуване на корема и диария при над 60% от хората, според последни проучвания.

Консумацията на недостатъчно фибри и омега-3 мастни киселини, следствие на лошите съвременни хранителни навици, водят до увеличен риск от язва, колит, хемороиди и синдром на раздразнените черва. Недостатъчният прием на течности (минимум 1,5-2л вода) може да причини запек. Друга причина за влошено здраве на храносмилателната система е високото ниво на стрес. Негативните ефекти, които може да причини са отново колит, диария, запек и синдром на раздразнените черва. Стресовите хормони оказват директно влияние върху храносмилателната система. Когато тялото е в режим на “борба” или пътуване, приема че няма време за почивка и преработване на храната и в такива периоди на стрес кръвта и енергията се отклоняват от храносмилателната система.

Неправилното и твърде бързо хранене също може да причини подуване, газове и стомашно разстройство. Храносмилането започва още в устата и е важно да се дъвче бавно и внимателно, за раздробяване на храната на достатъчно малки частици, за да бъдат лесни за преработване от стомашните ензими. Хапването набързо, “на крак”, гледайки телевизия или между задачите пред компютъра често води до прием на прекалено много и недобре сдъвкана храна, което значително затруднява храносмилането.

Застоялият начин на живот с недостатъчно движение, придружен с пушене, консумация на алкохол, недоспиване и хранене в късните часове на нощта са други основни причини за влошено състояние на храносмилателната система. Изследване показва, че ежедневната физическа активност съкращава времето за преработване на храната в стомаха с почти 30%.   

Как помага ACTIVA Plus За добро храносмилане?

 Над 70 млн души по света ежедневно страдат от проблеми с храносмилателната система (киселини и гастроезофагиален рефлукс, синдром на възпалените черва, подуване, запек, диария, стомашни болки и др.). За облекчаване на симптомите хората най-често посягат към лекарства от групата на т.нар. инхибитори на протоновата помпа, без да са наясно с множеството странични ефекти от използването им. Проучване от декември 2006-та година, публикувано в Списанието на Американската асоциация по медицина показва, че хора над 50-те, които използват лекарства инхибитори на протоновата помпа за повече от една година имат над 44% по-голям риск от счупване на кости. Медикаментите подтискат секретирането на стомашни киселини от тялото, но точно стомашната киселина е необходима за абсорбиране на калция, който е съществен за здрави кости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *