Наспахте ли се днес?

Наспахте ли се днес?

Знаете ли, че всяка година системното недоспиване e отговорно за над 274 000 инцидента на работното място само в САЩ? Проучване на Медицинското училище на Харвард показва, че хора които са будували 17 часа без почивка проявяват влошена координация и нарушени реакции, като такива имащи алкохол в кръвта.  

В глобален мащаб липсата на сън е  постоянно ескалиращ проблем. В анкета от началото на годината близо една трета от възрастните заявяват, че не са получавали достатъчно сън в определен период през последните 24 месеца и са страдали от симптомите на инсомния. Инсомнията е понятие, което най-често се свързва с нарушения, свързани с процеса на заспиване, такива явяващи се по време на сън или т.нар. „лош сън” ( краткотраен сън, с многобройни прекъсвания, който не носи положителния ефект на отмора).

Новите диагностични критерии за безсъние, които бяха публикувани още в първите дни на  2020 г., засилват връзките между безсъние, тревожност и депресия. Въпреки че не винаги са свързани със стреса, тези асоциации с психичното здраве и темпото на ежедневния живот допълнително повишават важността и нуждата от качествен сън. Безсънието може да повлияе на живота ни по много начини. Дефицитът на сън може да разклати психическата ни стабилност и да доведе до резки промени в емоционалния ни статус, което може отключи стрес.

Безпокойството е една от най-често срещаните причини за възникване на инсомнията.То може да бъде причинено от много специфични фактори (известни като „фобии”) или да бъде подхранено от  прекомерна тревожност за продължителни периоди от време, независимо дали има конкретна причина или реална опасност. В тези случаи мозъкът може да освободи голямо количество адреналин, което кара човек да изпитва сърцебиене, задух както и съпътстващо освобождаване на големи количества кортизол (хормона на стреса). В резултат може да се получат панически атаки и загуба на концентрация по време на работа или шофиране. Освен това, тревожността и впоследствие отключилият се стрес често са основна причина за появата и развитието на хронично безсъние, което „затваря” един изключително опасен за здравето кръговрат.

Съществува и т.нар. „преходна инсомния”. Тя може да бъде причинена от текуща промяна на нормалното ежедневие, свързана с нарушаване на биологичния ритъм – дълго пътуване с промяна на часовите зони, работа на смени, преход от зимно към лятно часово време /или обратно/ и неподходяща температура в спалното помещение, са част от причините за възникване на това състояние. Хората работещи нощем са особено застрашени от такива нарушения в циркадното равновесие.

Липсата на качествен сън може да се причини и от редица медицински заболявания /хронична болка, синдром на хроничната умора, сърдечни проблеми, рефлукс, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), прекаран инсулт и др./ или хормонален дисбаланс.

С напредване на възрастта също се наблюдават промени в нормалните модели на сън и се увеличават оплакванията от симптомите на инсомния. Това може да се дължи на промените във физическата активност, промените в здравословното състояние и приема на повече лекарствени средства. Наблюдават се увеличения в прекъсванията на съня, намаляване времетраенето на фазата на т.нар. „дълбок сън”, преждевременно събуждане и др.

Специално разработената формула на ACTIVA Plus® За спокоен сън е адресирана към тези най-разпространени форми на разстройства на съня и предлага естествено облекчение на симптомите на инсомния, без да води до привикване и да нарушава дневния ритъм. Екстрактите от Ашваганда и Брахми, прилагани от хилядолетия в източната традиционна медицина, помагат за нормализиране на психологическата функция и намаляване симптомите на безпокойство и стрес, подобряват качеството на съня, като успокояват ума и зареждат тялото с необходимата енергия за поддържането му. Оптималното съдържание на мелатонин, естественият хормон на съня, допълнен с екстракти от маточнина и хмел съдействат за нормализиране на циркадния ритъм, намаляване на нощните събуждания и справяне с ежедневния стрес и преумора, намалявайки по този начин риска от сериозни заболявания и подобрявайки качеството на живот.

ACTIVA Plus® За спокоен сън за справяне с безсънните нощи и стреса, без странични ефекти и привикване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *