25-те химични елемента в човешкото тяло

25-те химични елемента в човешкото тяло

Според учените човешкото тяло е създадено от само 25 от всичките 118 химични елемента, които биха могли да се разделят в три групи: крупни, големи и малки (с незначителни количества в организма).

Делът на първата група е около 96% и в нея влизат въглерод, водород, кислород и азот. На практика те се намират във всяка молекула на всеки жив организъм. Към втората група химични елементи спадат: калций, фосфор, калий, сяра, натрий, хлор и магнезий, които са в основата на всички органи и системи и отговарят за процесите в организма. Последната група е съставена от 14 елемента: бор, хром, кобалт, мед, флуор, йод, желязо, манган, молибден, селен, силиций, калай, ванадий и цинк.

Много от химичните елементи се съдържат в съвсем малки количества в организма, но играят изключително важна роля за ефективното поддържане на всички негови функции. Желязото, необходимо на човешкото тяло е между 3 и 4 грама, като по-голямата част от него се съдържа в хемоглобина. Това е желязосъдържащ протеин, който е основна съставка на еритроцитите (червените кръвни клетки), които от своя страна доставят кислорода от белите дробове до всяка клетка. Дори леко понижено количество на този химичен елемент би могло да доведе до анемия с тежки здравословни последствия. Без желязо човешкият организъм не би могъл да съществува. 

Съдържанието на мед в тялото е около 75 мг, като около една трета се намира в мускулите. Този микроелемент се комбинира с определени протеини за производството на ензими, действащи като катализатори, на редица функции в организма. Някои участват в трансформацията на меланин за пигментация на кожата, а други спомагат за образуването на кръстосани връзки в колаген и еластин и така поддържат и възстановяват съединителните тъкани. Това е особено важно за сърцето и артериите. Изследванията показват, че недостигът на мед е един от факторите, водещи до повишен риск от развитие на коронарна артериална болест на сърцето.

Цинкът е важен компонент в състава на храносмилателни ензими и други протеини и недостигът му може да доведе до забавен растеж, възпаление на кожата, репродуктивна недостатъчност и нарушен имунитет.

Особено важен е балансираният прием, тъй като големи дози от елементите от втората и третата група може да бъде също толкова вреден, колкото и недостигът им. Твърде много мед в диетата може да доведе до увреждане на черния дроб, промяна в цвета на кожата и косата и може да причини хиперактивност при децата. Твърде много желязо може да увреди сърцето и черния дроб.

Химичният елемент бор участва в метаболизма на витамин Д и естроген и играе роля за когнитивните функции на мозъка, според последни проучвания. В алтернативната медицина се говори, че добавки с бор помагат за костната минерална плътност и помагат за справяне със симптомите на редица здравословни проблеми, като диабет, високи нива на холестерол, остеопороза, псориазис и др. Едно от най-популярните приложение на бора е за борба с вагиналните инфекции. Въпреки големите ползи от този елемент, приемът му трябва да е балансиран, тъй като при системни дози над 5-6 гр. за деца и над 15-20 гр. за възрастни могат да настъпят трайни увреждания на различни органи и системи в организма и дори смърт. 

Хромът е друг микроелемент, от който тялото се нуждае в малки количества, но е важен за редица процеси. Нови проучвания доказват, че този елемент помага на клетките да станат по-чувствителни към инсулина. Тази увеличена усвоимост помага за транспорта на  аминокиселини, като триптофан, през кръвно-мозъчната бариера. Триптофанът се трансформира в невротрансмитер на име серотонин, известен като „хормон на щастието”. Хромът се свързва и с намаляване симптомите на депресия, помагайки за освобождаването на норепинефрин, невротрансмитер отговарящ за регулиране на настроенията.

Кобалтът е химичен елемент, който се класифицира като метал. Той е задължителен компонент в състава на витамин В12, наричан Кобаламин, както и неразделна част от производството на кръвните клетки. Помага за възстановяване миелиновата обвивка на нервите. Дефицита на кобалт се асоциира с понижена функция на щитовидната жлеза и недостиг на въздух (задъхване).

От съществено значение за поддържане здравината на костите и зъбите, е химичният елемент флуор. Нанасян чрез паста за зъби два пъти дневено помага за предпазване от зъбен кариес. Приемът му трябва да е балансиран, както на повечето химични елементи. Абсорибиран твърде често и в големи количества може да причини разпад на зъбите, остеопороза, да навреди на бъбреците, костите, нервите и мускулите.

Йодът е минерал, който естествено се намира в земните почви и океанските води. Солената вода и растителните храни съдържат йод. Той помага за регулиране на  хормоните, развитието на плода, предпазва щитовидната жлеза и подобрява когнитивните функции. Системен недостиг на този елемент може да доведе до уголемяване на щитовидната жлеза (известно като гуша), затруднено дишане, умора, депресия, затлъстяване и др.

Силен антиоксидант, които помага за потушаване на възпалителните процеси в организма и заздравяване на костите е манганът. Той е необходим на организма в малки количества за дневен прием (1,8 – 2,3 мг), няма опасност от предозиране при нормални условия, но въпреки това хора с чернодробни и бъбречни проблеми следва да подхождат внимателно при приемането му.

Молибденът е основен минерал в организма, подобно на желязото и магнезия. Той е полезен и отговорен за активирането на 4 важни ензима, които предпазват организма от вредни агенти, премахват нуклеотиди, които не са нужни за синтеза на ДНК и помагат за отвеждането на токсини от организма. Дефицит на молибден се среща много рядко при възрастни, но при новородени с родители, притежаващи специфичен ген, нарушаващ абосрбцията му, може да доведе до припадъци, които трудно се повлияват от лечение.

Микроелементът селен е силен антиоксидант, който намалява риска от развитието на много видове рак, защитава щитовидната жлеза и засилва имунитета. Въпреки че е нужен за почти всички процеси в тялото, прекомерен прием (над 300 микрограма) може да бъде силно токсичен и дори фатален.

Минералът силиций често се използва като отделна добавка или в комбинация с други микроелементи за лечение на  остеопороза, сърдечни заболявания и дегенеративни мозъчни  заболявания. Той е сред елементите, които при нормални условия не могат да предизвикат токсичност или странични ефекти. Въпреки това не се препоръчва прием на повече от 40 мг дневно, като за нормални стойности се считат 5 до 10 мг.

Последния елемент от групата на транс металите (или тези химични елементи, които са необходими в много малки количества), е калаят. Макар и малко познат той се ползва като натурална добавка при борбата с редица заболявания като анемия, диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, сърдечни заболявания и др. Обикновено не се приема самостоятелно, а в комбинация с други елементи, като флуор. Спомага за премахване на лош дъх в устата, предпазва от кариеси и има антибактерицидно и антибактериостатично действие.

Калцият е хранително вещество, от което се нуждаят всички живи организми. Той е минералът в най-голямо количество в организма и е жизненоважен за здравето на костите. Играе основна роля в мускулното свиване и сърдечно-съдовата система. За абсорбирането му от организма е нужен витамин Д, който може да се добави от рибено масло или излагане на организма на слънчева светлина. За деца над 8 години препоръчителният дневния прием е между 1000-1300мг до завършването на съзряването на костите им. От 20-тата до 50-тата годишнина дневния прием може да се намали на 1000 мг., а жените след 50 трябва да увеличат малко дозата до 1200мг. По-дълготрайно предозиране с този елемент може да доведе до системни проблеми, включително камъни в бъбреците, запек, калцификация на някои тъкани и кръвоносни съдове.

Човешкото тяло се нуждае от фосфор за много функции, като филтриране на отпадъци и поправяне на тъкани и клетки. Рядко се наблюдава дефицит, като повечето хора получават необходимото количество фосфор чрез ежедневните си диети. Твърде високи или твърде ниски нива на фосфор могат да причинят сърдечни заболявания, болки в ставите или умора.

100 милиграма калий дневно, помагат за поддържане на  ключови процеси, като намаляване на кръвното налягане и предпазване от ацидоза. Последната, може да причини екскреция на азот, загуба на костна минерална плътност и загуба на мускулна маса. Дефицит на този елемент може да доведе до неразположение, умора, слабост, мускулни болки и спазми и др.

Сярата е третият най-разпространен химичен елемент в човешкото тяло. Необходим е за синтеза на основните аминокиселини цистеин и метионин. Изследвания показват, че сярата помага да се предпази организма от алергии, остеоартрит и болки в мускулите.

Една от ползите за здравето на натрия е свързана с ензимните процеси и свиването на мускулите (мускулните контракции). Той е много важен за осморегулацията и поддържането на течностите в човешкото тяло.  Помага за подобряване работата на сърцето, нервната система и абсорбцията на глюкоза. Въпреки че натрият е основно хранително вещество при всяка балансирана диета, прекомерните нива са свързани с повишен риск от рак на стомаха и хипертония. Препоръчителният прием на натрий е 2400 мг на ден.

Дефицита на хлор е много рядък, но може да доведе до заболяване наречено метаболитна алкалоза. Този микроелемент не се приема самостоятелно, тъй като сам по себе си е токсичен, а под формата на химичното съединение натриев хлорид (готварска сол). Средно, тялото на възрастен човек съдържа приблизително 115 грама от този елемент, което представлява около 0,15% от общото телесно тегло. Препоръчителното количество за дневен прием на микроелемента варира от 750 до 900 милиграма. Прекомерния му прием също може да има неприятни последствия за сърдечно-съдовата система, като усложнения на вече налично заболяване или развитието на хипертония.

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в човешкото тяло и може би използвания в най-много процеси в тялото. Той участва в над 600 биохимични процеса, като някои от по-основните са преобразуването на храната в енергия, формирането на протеини от аминокиселини и създаването и възстановяването на ДНК и РНК. Той е и един от главните регулатори на невротрансмитерите. С участие в толкова много функции не е изненадващо, че според последни изследвания 50% от хората в Европа и САЩ страдат от недостиг на магнезий. Този минерал има много положителни ефекти върху депресията, диабет тип 2, намалява кръвното налягане, има и противовъзпалителни свойства, както и това,че той е тясно свързан с доброто представяне при тежки физически упражнения и натоварвания. При недостиг се наблюдават потрепвания и мускулни крампи, повишена умора, високо кръвно налягане, изостряне на астматичните пристъпи и дори психични разтройства.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *