Ашваганда за справяне с безсънието

Ашваганда за справяне с безсънието

В редица скорошни изследвания, aшваганда показва значителен ефект върху контролирането на нивата на „хормона на стреса”- кортизол и ограничаване на производството му. Учените са категорични, че съществува тясна връзка между високите му нива в кръвта и възникването на нарушения в нощния сън, и дори пълна инсомния (пълно безсъние). Според  циркадния ритъм (естественият биологичен ритъм на човешкия организъм за редуване на сън и будно състояние) нивата на кортизол трябва  да започнат да  намаляват, като количество, със започване на вечерните часове. Всекидневния стрес влияе негативно върху нормалното протичане на тези ритми и вместо да намалее хормона на стреса може рязко да се покачи, засягайки спокойния сън през нощта.

Физическото и психическо изтощение също много често водят до проблеми със заспиването и качеството на съня. Когато тялото е изтощено, не само човек няма достатъчно енергия да заспи, но няма и достатъчно енергия да успокои съзнанието си, което води до ненужна тревожност. Ашваганда показва позитивен ефект върху невро-рецепторния отговор за усвояване на гама-аминомаслената киселина (ГАМК), важен невротрансмитер, който редуцира нервната възбудимост. Оптималните нива на ГАМК са от критично значение за намаляване склонността на съзнанието да създава тревожни мисли.

Друга основна причина хората да се будят нощем е свързана с резкия спад в нивата на кръвна захар. Тялото умее да гори мазнини през нощта заради ефекта от интермитентното гладуване, което се прекъсва със закуската сутрин. Ако нивата на кръвна захар не са стабилни и процеса на горене на мазнини е компрометиран по някакъв начин, може да окаже влияние на пълноценния сън, да се получат голям брой микросъбуждания или да се прекъсне съня изцяло.
Много проучвания потвърждават способността на ашваганда да поддържа нивата на кръвна захар в оптимални граници.

Може би един от най-ефективните начини човек да има спокоен и качествен сън е да оптимизира горенето на мазнини в организма си. Те са ,,бавно горящо гориво‘‘, нужно за да се осигури дълготраен енергиен резерв помагащ за дълбокото спане през цялата нощ. Един от най-добрите начини за оптимизиране на метаболизирането им е да се свалят излишните мазнини или да се подпомогне естествения процес на горенето им. Редица проучвания показват, че ашвагандата помага за оптимизиране и поддържане на теглото в рамките на нормалното под големи количества стрес.

Биоактивните съставки в екстрактите от ашваганда, помагат за постигане на антиоксидантен ефект върху черния дроб и мозъка, което от своя страна задейства естествената защита на организма срещу увреждания от тежки метали и помага за предпазването на кръвоносните и лимфни органи. Всяка страна годишно изхвърня огромни количества токсини в околната среда (от 20 милиона до 2 милиарда тона). Затова е важно човек да ползва натурални начини за детоксикация и предпазване от тези токсини. Всички те са мастноразтворими и много от тях лесно проникват в мозъка. Там те нахлуват в лимфната система, на която една от основните функции е да дренира тези токсини. Слаб или увреден лимфо-мозъчен дренаж се свързва с лош сън, както и лошия сън се свързва с лош(слаб) лимфо-мозъчен дренаж.

Специалната формула на ACTIVA Plus® За спокоен сън, обогатена с екстракти от ашваганда и брахми, ефективно помага за справяне със стреса, намаляване на нервното напрежение и  регулиране на циркадния ритъм, като същевременно зарежда организма с тонус и енергия, необходими за поддържане на добрия сън. С добавени маточина и хмел, които в комбинация с мелатонин, естествения хормон на съня, помагат за по-бързо заспиване и по-дълбок и качествен сън, с по-малко нощни събуждания, без да водят до привикване.

ACTIVA Plus® За спокоен сън – природно решение на проблемите със съня!

Жизнени и енергични през деня, отпочинали и спокойни през нощта!