Кога трябва да започнете приема на пренатални витамини?

Кога трябва да започнете приема на пренатални витамини?

Бременността е период от живота на жените, който може да бъде свързван с доста ограничения – прием на определени вредни храни, активни физически натоварвания, редица медикаменти, които могат да бъдат противопоказани … Качествените суплементи, обаче не се числят към тези категории. Редовното приемане на витамини и минерали дори е препоръчително за бъдещите майки.

Вече повече от десетилетие на почти всички световни конгреси на гинеколози се обръща особено внимание на т.нар. “preconception care” или т.нар. “грижа за здравето още преди зачеване“. Медицинските специалисти са единодушни, че за протичането на една безпроблемна бременност са особено важни два основни фактора: 1. отказ от всички вредни навици, като употреба на алкохол и упойващи вещества, тютюнопушене и др.; и 2. спазване на балансирана диета, подпомагана с допълнителен прием на витамини и минерали, започващ дори няколко месеца пред самото зачеване.

Бременността, макар и предвестник на едно прекрасно събитие, всъщност е изключително натоварваща за женския организъм. Плодът има нужда от голямо количество ресурси от тялото на бъдещата майка, поради което медицинските специалисти препоръчват добавяне на основните витамини и минерали още в периода на планиране на бременността, предвид факта, че не е възможно точното предвиждане на самото зачеване. Може да са необходими седмици, а понякога и месеци. Също така дори впоследствие проследяващият бременността лекар да смени приеманите витамини с други, като вид и дозировка, е препоръчително да не се чака до първия преглед през първия триместър.

Бебето получава всички хранителни вещества, от които се нуждае за формирането на жизненоважни органи и системи, директно от майчиния организъм, а изграждането на плода започва още от първите седмици на бременността. Поради тази причина жените се нуждая от допълнителни витамини и минерали, които да се споделят с бъдещото бебе, без същевременно да причиняват дефицити и анемия при майките. 

Фолиева киселина

Витамин В9 е основен за изграждането на невралната тръба на бебето. Това е структурата, която в крайна сметка формира мозъка и гръбначния стълб. Без напълно развита неврална тръба бебето може да се роди с тежки увреждания като спина бифида или аненцефалия.

Всички учени са единодушни, че храните и хранителните добавки, съдържащи фолати (различни форми на В9) значително увеличават вероятността за здрав растеж на невралната тръба. Американската академия по педиатрия отдавна поддържа позиция, че витамин В9 може да намали дефектите на нервната тръба с поне 50 процента. Има различни форми на този витамин, като един от най-често използваните в комбинираните добавки за бременни е фолиевата киселина. Това е синтетичен вариант на витамин В9, който се усвоява добре от организма и предпазва от повреди в ДНК веригите на плода. За съжаление, не всички жени могат да усвояват тази форма в количествата, които са необходими в периода на бременността. От друга страна, неусвоеното количество фолиева киселина може да има негативен ефект върху организма на майката. Ето защо, е препоръчително да се използват естествените форми на В9 – фолати.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията препоръчват на всички жени в детеродна възраст, планиращи бременност да приемат 400 микрограма (mcg) дневно витамин В9, независимо дали е под формата на фолат или фолиева киселина.
След като се потвърди една бременност, е добре тази доза да се увеличи на 600 мкг на ден.

Желязо

Желязото участва във формирането на кръвни клетки и доставянето на кислород до всички клетки на организма. Помага за изграждането на плацентата и осигурява допълнителния обем кръв, от който се нуждае организма на жената през цялата бременност. Тъй като бременните жени са склонни към анемия, добавянето на желязо също допринася за производството на достатъчно голямо количество червени кръвни клетки.

Желязодефицитната анемия по време на бременност може да бъде причина за преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото.

Калций

Това е един от основните елементи за изграждането на опорно-двигателната система на организма. Необходим е в големи количества за правилното развитие на плода. Ако майката не получава достатъчно калций чрез ежедневната си диета, необходимите количества за плода се набавят от костите й, както по време на бременност, така и при кърмене. Това често води до временна загуба на костна маса и плътност.

Витамин В7 има голямо значение за усвояването на омега-3 мастните киселини, които са важни за здравето и развитието на мозъка и очите на плода. Макар да липсва консенсус, относно ползите му за здравето на кожата и растежа и здравината на косата и ноктите, ползите му за омега-3 са безспорни.

Друг елемент, пренебрегван от жените извън периода на бременност е йод. Освен че регулира хормоните на щитовидната жлеза, той  може да помогне за развитието на нервната система на бебето. Затова е от голямо значение по време на бременност да се приема йод, особено в ендемичен район на дефицит на този елемент, като България.

Други важни елементи, които витамините за бременни  трябва да съдържат са основните представители на В- групата, както и мастноразтворимите витамини А,Д,Е,К, също и елементи като желязо, магнезий, йод, цинк и разбира се омега 3,6,9. Според последните проучвания за предпочитане е омега киселините да се приемат отделно от мултивитамините, а витамин В9 да е под формата на метилфолат, тъй като по този начин не се натоварва организма, както при фолиева киселина.

Фолатът е група от химически сложни съединения, които снабдяват тялото с химически прости метил-групи. Тялото се нуждае от фолати, но тъй като не може да ги синтезира само има нужда да бъдат доставяни от храните и от хранителните добавки. Фолатът е жизненонебоходим във всяка фаза от нашия живот, от ранното развитие на плода в утробата на майката, в първите месеци след раждането, както и през целия ни живот. Но при много хора различни фактори като начина на живот, широко използвани лекарства, или различни генни мутации изчерпват запасите от фолат на тялото. За тях, както и за всички останали хора, Метилфолатът е най-добрата хранителна форма на фолата.

Метилфолатът (технически Метилтетрахидрофолат) е най-активната форма в тялото на фолата. Всички наши клетки се нуждаят от Метилфолат за синтезирането на специфични ензими, които изграждат ДНК, гени и хромозоми. Всички наши клетки също така се нуждаят от Метилфолат, за да поправят грешки в ДНК веригите (което се случва постоянно, дори при здрави клетки). Метилът, доставян основно от фолата е много важен също така за възможността на клетките да растат, да запазват структурата си и за производството на нови клетки.

Над 200 млн. мозъчни клетки се нуждаят от фолат.  Освен всички причини написани по-горе естествените форми на В9 отговарят и за възможността на нервните клетки да предават електрически импулси, синтеза на важни невротрансмитери и на някои основни хормони. Въпреки това Метилфолатът не е широкоразпространен в различните храни и много рядко срещан в хранителните добавки.

В ACTIVA Plus® Витамини за бременни, Метилфолатът е една от основните висококачествени съставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *