Ашваганда – ползи за здравето.

Ашваганда – ползи за здравето.

Ашваганда или индийски женшен е растение, чиито корени са едни от основните лековити билки, използвани в традиционната индийска медицина – Аюрведа.

Растението има много широк спектър от полезни свойства, като това да подобрява физическото и психическото здраве, да ни подмладява и дори да удължава живота ни, смятат индийците. 

Научни изследвания показват, че тя има противовъзпалително, антиоксидантно и антистресово действие, помага и за по-лесно заспиване. Специалистите твърдят, че ашваганда има благоприятно влияние върху заболявания като ревматизъм и артрит. 

Доказано е и тонизиращото и действие, както и позитивният ефекти при тревожност. Смята се дори, че растението се бори с репродуктивни проблеми. 

Ето част от полезните свойства на индийския женшен…

Антибактериално действие

Медицински тестове са установили, че ашваганда е ефективна за контролиране на бактериални инфекции.  

Изследване, проведено от Центъра за биотехнологии в Университета в Алахабад, Индия показва, че растението притежава силни антибактериални свойства, освен това е ефективно при стомашно-чревни инфекции и инфекции на дихателните пътища.

Предпазва сърцето

Заради своите антиоксидантни, антистрес и противовъзпалителни свойства, ашваганда действа благоприятно при сърдечносъдови заболявания. Повлиява добре и при висок холестерол, като спомага нормализирането на нивата.

Подобрява работата на имунната система

Редица проучвания показват, че консумацията на Ашваганда води до значително подобряване на работата на имунната система. Растението има свойството и да повлиява добре при прием на тежки медикаменти, като редуцира неблагоприятното им действие върху организма.