Фолиева киселина или Л-Метилфолат?

Фолиева киселина или  Л-Метилфолат?

Много видове храни са „подсилени” с Фолиева киселина, с цел да помогнат на клиентите в поддържането на добър баланс на фолат. Също така хранителните добавки, които съдържат фолат, обикновено го доставят под формата на Фолиева киселина. За съжаление тази форма на изкуствен фолат, както е известно трудно се усвоява от организма. Тялото трябва да използва ензими, за да може да усвои Фолиевата киселина, а възможността на ензимите да я преработват е ограничена. Поради тази причина много хора имат непреработена Фолиева киселина в кръвоносната система, което дори може да има негативни последствия за здравето.

Фолатът е група от химически сложни съставки, които снабдяват тялото с химически прости метил-групи. Тялото се нуждае от фолати, но тъй като не може да ги синтезира само има нужда да бъдат доставяни от храните и от хранителните добавки. Фолатът е жизненонеобходим във всяка фаза от нашия живот, от ранното развитие на плода в утробата на майката, в първите месеци след раждането, както и през целия ни живот. Но при много хора различни фактори като начина на живот, широко използвани лекарства, или различни генни мутации изчерпват запасите от фолат на тялото. За тях, както и за всички останали хора, Метилфолатът е най-добрата хранителна форма на фолата.

Метилфолатът (технически Метилтетрахидрофолат) е най-активната фолатна форма в тялото. Всички наши клетки се нуждаят от Метилфолат за синтезирането на специфични ензими, които изграждат ДНК, гени и хромозоми. Всички наши клетки също така се нуждаят от Метилфолат, за поправка на грешки в ДНК-то си (което се случва постоянно, дори при здрави клетки). Метилът, доставян основно от фолата е много важен също за така за възможността на клетките да растат, да запазват структурата си и за производството на нови клетки.

Метилфолата е формата на фолат, която е природно най-предпочитана от тялото, дори толкова, че чревната обвивка има „транспортни протеини”, които се свързват с нея и я абсорбират в кръвта. Подобни протеини също придвижват Метилфолата, чрез кръвоносната система до мозъчните тъкани. Изводът е, че винаги е по-добре да се приемат добавки с Метилфолат, вместо с Фолиева киселина.

Изключително важен от самото начало

Фолатът е най-проучваната съставка за бременни и въпреки това повечето витамини за бременни и други мултивитамини продължават да предлагат синтетична Фолиева киселина. Метил групите идващи от Метилфолата в ACTIVA Plus Витамини за бременни са изключително важни за развитието на сърцето на бебето и нервната му система, както и за всички останали органи. Метилът от Метилфолата е необходим от момента на оплождане на човешката яйцеклетка, през развитието на мозъка, сърцето и други органи, до раждането и дори през целия живот на всеки човек.

Метилфолатът изключително важен след бременността

След раждането, Метилфолатът продължава да бъде от изключително значение за развитието на новороденото. Тъй като тялото на майката също търпи допълнително натоварване, за да поддържа значителни нива на кърма, нейните резерви от метил и фолат също са застрашени от изчерпване, което прави и майката и новороденото уязвими за всички проблеми, които могат да произтекат от дефицита на фолат. Продължавайки приема на Метилфолат, който също така е и основна съставка в майчината кърма, майките могат да бъдат сигурни, че се грижат максимално за растежа на новороденото, като същевременно се грижат за собственото си здравословно състояние.

ACTIVA Plus Витамини за бременни с Метилфолат избягва всички несигурности и ограничения, свързани с използването на Фолиева киселина в хранителните добавки за бременни. Колкото по-добре се хранят и снабдяват с необходимите вещества майките, толко по-здрави и с по-добре развит мозък са бебетата. Децата на майки с правилен хранителен режим и кърмени като бебета имат съществено по-добри шансове за оптимално здраве като възрастни.

Метилфолатът също подпомага здравословната памет, поведение и целият набор от мозъчни функции, както и огромна част от функциите на костния мозък, черния дроб и други органи. Метилфолатът е най-добрата налична хранителна добавка при симптоми на дефицит от фолат и при други ситуации, където се препоръчва допълнително приемане на съставката.