Мултивитамините... задължителни ли са?

Мултивитамините... задължителни ли са?

Защо да приемаме мултивитамин?

Да, можем да си набавим всички необходими хранителни вещества чрез храната, особено от плодовете и зеленчуците, но истината е, че не успяваме.

Когато не ядем достатъчно плодове и зеленчуци, в диетата ни липсват важни хранителни вещества, които понижават риска от сърдечни заболявания, инсулт, рак и множество други усложнения. 

Според Центъра за контрол на заболяванията в САЩ (ЦКЗ), възрастните индивиди би трябвало да приемат 1.5-2 купи плодове и 2-3 купи зеленчуци дневно. Въпреки това скорошно проучване на ЦКЗ установява, че 76% от хората не приемат достатъчно плодове и 87% не приемат достатъчно зеленчуци. 

Как да си набавим необходимите хранителни вещества тогава? Чрез Мултивитамини. Мултивитамините са своего рода застраховка, ежедневна гаранция, че тялото ни ще получи витамините и минералите от които се нуждае. Те могат да наваксат недостига, който изпитваме, когато не получаваме веществата, от които имаме нужда чрез храната. 

Ето и още няколко важни причини защо да приемаме мултивитамини: 

Здравословното остаряване: С напредване на възрастта, нуждите ни от различни хранителни вещества също нарастват. В същото време за тялото става все по-трудно да абсорбира нужното му от храната. Приемането на различни лекарствени средства може също да изчерпа запасите на тялото. Приемането на мултивитамини може да компенсира този недостиг. 

Добри са за сърцето: Различни научни изследвания показват, че приемането на висококачествени мултивитамини може да намали риска от сърдечни заболявания. Същите са водещата причина за преждевременна смърт, едновременно при мъжете и жените, в САЩ. Витамините В1, В2, В6, Ниацин (В3), Коензим Q10, и Магнезии, всички те играят важна роля за сърдечното здраве. 

Намаляват риска от рак: Приемането на витамини винаги е било асоциирано с намаляване на риска от някои видове рак. Скорошно проучване сред четиринадесет хиляди мъже над 50-те и по-възрастни установява, че ежедневното приемане на мултивитамини „значително намалява общия риск от рак”. 

Засилва имунитета: Витамин C силен антиоксидант, известен с това, че подсилва имунната система. Витамините D и E също. Тези витамини също така помагат за намаляване на симптомите на различни алергии. 

Подпомагат здравето на очите: Витамините А, С, Е, Ниацин (В3) и Селен помагат за по-добро зрение. Лутеина и Зеаксантина също защитават очите от влиянието на вредните слънчеви лъчи. Проучвания показват, че мултивитамините съдържащи горната комбинация от витамини, Лутеин и Зеаксантин могат да намалят драстично риска от дегенерация на макулата.

Водоразтворими витамини: Излишъците от мастноразтворими витамини (А, D, Е  и К) се съхраняват в тялото. Водоразтворимите витамини (В и С) обаче не. Това означава, че е необходимо тези жизненоважни витамини да се приемат всеки ден. 

Здрави коса и кожа: Ново изследване показва, че е полезно да се приемат Витамин В3 (Ниацин), Биотин и Витамин С за по-плътна и здрава коса. За хубава кожа е добре да се приемат Витамини А, С, Е и Коензим Q10. 

За да се чувствате по-добре: Благодарение основно на витамините от група В, приемането на мултивитамини се свързва с увеличаване на тонуса, енергията, доброто настроение и също така с намаляване на ефектите от стреса и безпокойството. Дори само това би било достатъчно за да се счита полезен ежедневният им прием.