Какво означава „Нутрасютикълс”?

Какво означава „Нутрасютикълс”?

„Нутрасютикълс” (от англ.) е широк термин, който се използва за описание на всеки продукт, получен от хранителни източници с допълнителни ползи за здравето, в допълнение към основните хранителни вещества, намиращи се в храните. Те могат да са част от неспецифични биологични терапии, използвани за подпомагане на общото благосъстояние, контрол на симптомите и предотвратяване на болестотворни процеси.

Терминът „нутрасютикъл“ съчетава в себе си две думи – „нутриент” или хранително вещество (подхранващ хранителен компонент) и „фармасютикъл“ (медицинско лекарство). Името е измислено през 1989 г. от Стивън Дефелис, основател и председател на Фондацията за иновации в медицината, американска организация, разположена в Кранфорд, Ню Джърси.

Философията, която стои зад т.нар. „нутрасютикълс” (в България се използва и терминът „хранителни добавки”), е да се съсредоточат върху превенцията, според философията на гръцкия лекар Хипократ (известен като бащата на медицината), който каза „нека храната да бъде вашето лекарство“. Тяхната роля в приемането от хората е една от най-важните области на изследване, с широко разпространено отражение върху потребителите, доставчиците на здравни грижи, регулаторите, производителите и дистрибуторите на храни и добавки.

КАТЕГОРИИ „НУТРАСЮТИКЪЛС” (ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ)

Дефиницията на т.нар. „нутрасютикълс”  и свързаните с тях продукти обикновено зависи от произхода им. Те могат да бъдат класифицирани на базата на натуралните им източници, фармакологичните приложения, както и химическия състав на продуктите. Най-често те са групирани в следните категории: хранителни добавки, функционална храна, лекарствена храна, „фармасютикълс” (фармацевтични продукти).

Хранителната добавка представлява продукт, който съдържа хранителни вещества, извлечени от хранителни продукти и обикновено концентрирани под формата на течност, капсула, прах или хапчета. Въпреки че хранителните добавки се регулират от FDA (Американската агенция по лекарствата) като храни, тяхното регулиране се различава от лекарствата и другите храни.

Според общоприетата им дефиниция „функционалната храна” е категория, която включва цели храни и подсилени, обогатени или подобрени хранителни компоненти, които могат да намалят риска от хронични заболявания и да осигурят полза за здравето отвъд традиционните хранителни вещества, които съдържат.

„Медицинската храна” е предназначена да се консумира или прилага вътрешно, под наблюдението на квалифициран лекар. Назначената употреба е за специфичен контрол на заболяване или състояние, чрез храненето за което има (въз основа на признат научен принцип) отличителни хранителни изисквания.

Т.нар. „фармасютикълс” (от англ. „farmaceuticals” или фармацевтични продукти) са компоненти с медицинско предназначение, произведени от модифицирани селскостопански култури или животни. Терминът е комбиниране на думите „ферма“ и „фармацевтични продукти“. Привържениците на тази концепция са убедени, че използването на култури (и евентуално дори животни) е много по-рентабилно от конвенционалните методи и носи по-високи приходи за селскостопанските производители.

ПОТЕНЦИАЛНИ ПРЕДИМСТВА ЗА ЗДРАВЕТО

През годините категорията на т.нар. „нутрасютикълс” привличат значителен интерес поради потенциалните си хранителни и терапевтични ефекти. Те биха могли да играят роля в множество биологични процеси, включително като антиоксидантна защита, клетъчна пролиферация, генна експресия и защита на митохондриалната цялост.

Следователно хранителните добавки могат да се използват за подобряване на здравето, предотвратяване на хронични заболявания, отлагане на процеса на стареене (и от своя страна увеличаване на продължителността на живота) или просто за поддържане на функции и целостта на организма. Те се считат за здравословни източници за предотвратяване на животозастрашаващи заболявания като диабет, бъбречни и стомашно-чревни заболявания, както и различни инфекции.

Доказано е, че широк кръг хранителни добавки играят решаваща роля в имунния статус и чувствителността към определени болестни състояния. Те също повлияват добре заболявания свързани с оксидативния стрес, включително алергия, болест на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания, рак, заболявания на очите, болестта на Паркинсон и затлъстяване.