Лишаването от сън е вредно за здравето ви

Лишаването от сън е вредно за здравето ви

Липсата на сън може да ви направи сърдити и объркани. Може да създаде редица нарушения в сексуалния ви живот, здравето, паметта, външния вид и дори способността да отслабнете. Пропускането на препоръчаните 7 до 9 часа ежедневен сън е възможно да има сериозни дългосрочни ефекти върху вашето здраве.

С две думи, ефектът на т.нар. „лишаване от сън” се дължи на постоянната липса на сън или намаленото му качество. Редовното спане по-малко от 7 часа може да доведе до последствия за здравето, които засягат цялото ви тяло. Те могат да бъдат причинени и от скрито разстройство на съня. Тялото ви се нуждае от сън, точно както се нуждае от въздух и храна, за да функционира правилно. По време на сън то се лекува и възстановява химическия си баланс. Вашият мозък създава нови връзки и спомага за запазването на паметта. Без достатъчно сън вашите мозъчни и телесни системи няма да функционират нормално. Недоспиването също така може драстично да понижи качеството ви на живот.

Изследване от 2010 г. установи, че твърде малко сън през нощта увеличава риска от ранна смърт.

Основни признаци на недоспиване са:

 • прекомерна сънливост
 • прозяване
 • раздразнителност
 • дневна умора

Стимулантите, като кофеина, не са достатъчни, за да преодолеят дълбоката нужда на тялото ви от сън. Всъщност те могат да влошат ефектите от т.нар. „липса на сън”, като затруднят заспиването през нощта. Това от своя страна може да доведе до цикъл на безсъние през нощта, последвано от дневна консумация на кофеин, за да се компенсират загубените часове на почивка.

Зад кулисите, хроничното недоспиване може да навреди на вътрешните системи на тялото ви и да причини много повече от първоначалните признаци и симптоми.

Как възникват ефектите на т.нар. „лишаване от сън”:

„Лишаването от сън” възниква, когато човек редовно не получва здравословно количество сън.

Препоръките на Националната фондация за сън в САЩ (NSF) от 2015 г. за подходяща продължителност на съня за съответните възрастови групи са:

 • Новородени (0 до 3 месеца): 14 до 17 часа всеки ден
 • Бебета (4 до 11 месеца): 12 до 15 часа
 • Деца (от 1 до 2 години): 11 до 14 часа
 • Деца в предучилищна възраст (от 3 до 5 години): 10 до 13 часа
 • Деца в училищна възраст (от 6 до 13 години): 9 до 11 часа
 • Тийнейджъри (от 14 до 17 години): 8 до 10 часа
 • Възрастни (18 до 64 години): 7 до 9 часа
 • Възрастни (над 65 години): 7 до 8 часа

Случва се някои групи хора да смятат съня за загубено време и нарочно да се лишават от сън, за да преследват други неща, като забавление, образователни цели или стремеж за печелене на пари.

Това умишлено недоспиване най-често се наблюдава при тийнейджъри и млади хора.

Други неволно пропускат да спят достатъчно поради работа на смени, семейни задължения или взискателна професия.

Следването на постоянен модел на спане чрез заспиване късно, чести пробуждания през нощта или събуждане прекалено рано, могат да доведат до лишаване от сън и натрупване на т.нар. „дълг към съня”.

Други причини, които водят до лишаване от сън, включват медицински проблеми като депресия, обструктивна сънна апнея, хормонален дисбаланс и други хронични заболявания.

Здравни проблеми: Нарушенията в съня и хроничната загуба на сън могат да ви изложат на повишен риск от:

 • Сърдечно заболяване
 • Сърдечен удар
 • Сърдечна недостатъчност
 • Неравномерен пулс
 • Високо кръвно налягане
 • Инсулт
 • Диабет

По последни оценки, 90% от хората страдащи от безсъние – нарушение на съня, характеризиращо се с проблеми със заспиването и трудното поддържане на продължителен сън – имат също и други здравословни проблеми.

Ниско желание за секс: Специалистите по качество на съня казват, че лишените от сън мъже и жени съобщават за по-ниско либидо и по-малък интерес към секса. Изчерпаната енергия, сънливостта и повишеното напрежение могат да се считат за виновни до голяма степен.

За мъжете със сънна апнея, респираторен проблем, който често прекъсва съня, може да има още един фактор за спада на сексуално желание. Изследване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism през 2002 г., предполага, че много мъже със сънна апнея страдат също от ниски нива на тестостерон. В проучването почти половината от мъжете, страдащи от тежка сънна апнея, имат необичайно ниски нива на тестостерон през нощта.

Склонност към инциденти: Лишаването от сън е било фактор при някои от най-големите бедствия в най-новата ни история: ядрената авария през 1979 г. на остров Три мили, масовото разливане на нефт от кораба „Ексон Валдез”, ядрената авария през 1986 г. в Чернобил и други.

Но липсата на сън носи също голяма опасност за обществената безопасност всеки ден на пътя. Сънливостта може да забави времето за реакция толкова, колкото и шофирането в нетрезво състояние.

Проучванията показват, че липсата на сън и лошото му качство водят до злополуки и наранявания по време на работа.

Причинява депресия: Безсънието и депресията се подхранват взаимно. Липсата на сън често утежнява симптомите на депресията и депресията също може да затрудни заспиването. В американско проучване през 2005 г. хора, които са диагностицирани с депресия или тревожност, в голямата си част спят по-малко от шест часа през нощта.

Проучване от 2007 г. с участието на 10 000 души установява, че тези с безсъние са били пет пъти по-склонни да развият депресия, отколкото тези без.

Стареене на кожата и бръчки: Хроничната загуба на сън може да доведе до проблеми с вида на кожата, торбички и тъмни кръгове под очите.

Клинично изпитване, поръчано от Estée Lauder и проведено от лекари-учени от Университетските болници (UH) Case Medical Center, установи, че хората с лошо качество на съня демонстрират повишени признаци на стареене на кожата. Те също така дават по-лоша оценка за собствената си кожа и външен вид на лицето, отколкото хората, които спят добре. Изследването показа, че лошото качество на съня може да ускори признаците на стареене на кожата и да отслаби способността на кожата да се възстановява през нощта.

Наднормено тегло: Липсата на сън изглежда е свързана с увеличаване на глада и апетита, а оттам и евентуално със затлъстяването. Според проучване от 2004 г. вероятността  да затлъстеят е почти 30% по-голяма за хората, които спят по-малко от шест часа на ден, от тези, които спят седем до девет часа.

Сред последните изследвания има и такова, което се фокусира върху връзката между съня и пептидите, които регулират апетита. Хормонът грелин стимулира глада,а лептина сигнализира за ситост на мозъка и потиска апетита. Съкратеното време за сън е свързано с намаляване на лептина и повишаване на грелина.

Загубата на сън не само стимулира апетита. Стимулира и желанието ни да консумираме храни с високо съдържание на мазнини и богати на въглехидрати. Текат проучвания с цел да се изясни дали адекватният сън да бъде въведен като стандартна част от програмите за отслабване.

Риск от смърт: В „Изследването във Уайтхол II“ британските изследователи разглеждат как моделите на съня влияят върху смъртността на повече от 10 000 британски държавни служители за две десетилетия. Резултатите, публикувани през 2007 г., показват, че тези, които са съкратили съня си от седем до пет часа или по-малко през нощта, почти удвояват риска от смърт поради различни причини. По-специално липсата на сън удвоява риска от смърт причинена от сърдечно-съдови заболявания.

Онлайн източници:

 • https://www.medicalnewstoday.com/
 • https://www.webmd.com/
 • https://www.healthline.com/
 • https://www.huffpost.com/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/