Полезните свойства на канелата

Полезните свойства на канелата

Ценните лечебни свойства на канелата са познати на човечеството още от древността. Тя е известна с приложението си при лечение на бактериални ,вирусни и гъбични инфекции. Често се е използвала при проблеми, свързани с храносмилането и при стомашно-чревни оплаквания, като киселини, лошо храносмилане и гадене.

Отличителният аромат на канела идва от етеричното масло, съдържащо се в кората й, наречено цинамалдехид. На него се дължат и голяма част от антивирусните, антибактериални, противогъбични и антиоксидантни свойства, помагащи на организма да се предпази от болести.

Доказано е, че канеленото масло ефективно лекува инфекции на дихателните пътища, причинени от гъбички. То може също да инхибира растежа на някои бактерии, включително листерия и салмонела. Според две проучвания от 2015 и 2016 години канелата в комбинация с джинджифил  и куркума подпомагат оздравителните процеси на лигавицата в устната кухина.

Благодарение на силните си противовъзпалителни свойства канелата може да помогне за предпазване на тялото от свободните радикали и намаляване риска от развитие на автоимунни заболявания и рак. Изследвания показват, че ефективно може да инхибира развитието на  бактериите, като уврежда клетъчните мембрани и променя липидния им профил. При проблеми с белите дробове помага за изчистване на слузта и насърчаване на кръвообращението. Етеричното масло от канела е ефикасно средство за облекчаване симптомите на кашлица и бронхит.

Едни от най-обещаващите изследвания върху растението са свързани с повлияването симптомите на диабет тип 2. Въпреки че все още няма открито лечение за това метаболитно заболяване, канелата може да помогне за овладяване и управление негативните симптоми. Тя помага за понижаване на кръвното налягане и влияе положително върху маркерите на кръвта. Намалява инсулиновата резистентност, което е доказано, че може да понижи нивата на кръвна захар на гладно с до 29%. Това може да намали чувствително случаите на заболяване от диабет тип 2. Положителното й въздействие върху тази форма на т.нар. „захарна болест” се дължи на подобряване на серумната глюкоза, намаляване на триглицеридите, LDL холестерола и общия холестерол.

И това не е всичко. Редовният прием на канела също може да помогне за смекчаване на ефектите от хранене с високо съдържание на мазнини, като забави повишаването на кръвната захар. Това означава, че когато канелата се добави към диетата, негативните ефекти от храните с високо съдържание на мазнини може да не са толкова вредни за здравето, колкото биха били в противен случай. Още една добра причина за включване на канелата в ежедневното меню.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *