Не всички витамини за бременни са еднакви

Не всички витамини за бременни са еднакви

Повечето витамини за бременни си приличат в това, че съдържат поне 100% от дневно необходимата доза от най-важните витамини и минерали. Същевременно различията между тях са доста големи – във формата на съдържания витамин В9 (фолиева киселина), в дозировката на всяка съставка, в съдържанието на различни витамини и минерали (например някои продукти съдържат докозахесаенова киселнина (DHA), или омега-3 мастени киселини, необходими за развитието на мозъка и очите на плода). Препоръчителните витамини за бременни би трябвало да съдържат 100% от необходимата дневна доза от поне три важни съставки: фолиева киселина, витамин В12 и желязо. Необходмимостта от тези съставки е силно увеличена по време на бременността и е почти невъзможно да бъде посрещната само чрез оптимизиране на хранителния режим.

От гореизброените съставки, фолиевата киселина е особено важна. Дефицит от нея може да доведе до аномалии при майките (анемия, периферна невропатия) и при бебето (вродени дефекти). Известно е, че приема на хранителни добавки с фолиева киселина може да намали риска от вродени дефекти на невралната тръба при новороденото. Витамин В9 също така може да редуцира риска от преждевременно раждане и вродени сърдечни заболявания. Важно различие между витамините за бременни е източника на витамин В9 – традиционната, синтетична фолиева киселина, или биоактивната форма – Л-метилфолат. Имайки опцията за прием на биоактивната формула на тази толкова важна съставка може да е от голяма полза за жени по време на бременноста, които са изложени на риск от гореспоменатите състояния. Независимо от вида на фолиевата киселина е важно жените да приемат витамини през цялата бременност.

Калциевият Л-метилфолат по-добра опция ли е от фолиевата киселина по време на бременността?

Приемането на биоактивната форма на която и да е съставка гарантира, че на организма е доставена оптимално необходимата доза. Около 40-60% от населението има генетичен полиморфизъм, който пречи на трансформирането на допълнително приеманата фолиева киселина в активната й форма – Л-метилфолат.

В действителност тялото преобразува, приеманата фолиева киселина в Л-метилфолат чрез серия от ензимно-зависими процеси. Финалната трансформация се извършва от ензим, наречен метилтетрахидрофолат редуктаза (MTHFR). Хора със споменатия полиморфизъм страдат от нарушено дейстивие на ензима MTHFR. Вземайки предвид високата честота, с която се срещат тези генетични аномалии и важността бременните жени да получават адекватна доза фолиева киселина, приемът на калциев Л-метилфолат е може би най-добрата опция, за избягване на дефицити. В днешно време е трудно и непрактично да се изследва всяка жена, за наличието на тази аномалия, затова са препоръчителни витамините за бременни, съдържащи биоактивната форма на витамин В9.

Правено е изследванe в САЩ върху действието на различните форми на фолиева киселина при жени по време на бременността. Подбрани са бъдещи майки, приемащи мултивитамини с Л-метилфолат и такива разчитащи на суплементи с традиционната фолиева киселина. Бременниите са следени по време на цялата бременност до термина. За разлика от жените разчитащи на продукти с традиционната фолиева киселина, тези приемащи витамини с Л-метилфолат показват значително по-високи нива на хемоглобин в кръвта, в края на третия триместер и при раждането. Данните от изследването показват, че жените приемащи хранителни добавки с Л-метилфолат показват значително намален риск от развитие на анемии.

 

Източници:

  1. James A Greenberg, MD and Stacey J Bell, DSc, RD
  2. Lamers Y, Prinz-Langenohl R, Moser R, Pietrzik K. Supplementation with [6S]-5-methyltetrahydrofolate or folic acid equally reduces plasma total homocysteine concentrations in healthy women. Am J Clin Nutr. 2004;79:473–478.
  3. Bentley S, Hermes A, Phillips D, et al. Comparative effectiveness of a prenatal medical food to prenatal vitamins on hemoglobin levels and adverse outcomes: a retrospective analysis. Clin Ther. 2011;33:204–210.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *