Селен срещу вирусите

Селен срещу вирусите

Със засилване на медийния интерес към новия коронавирус започва все повече да се говори за микроелемента селен. Този антиоксидант помага за регулиране функциите на щитовидната жлеза, оптимизиране действието на имунната система и по-лесно отвеждане на редица токсини от тялото.

Освен превенцията, върху която медиите наблягат, проф. Диана Йонова  от столичната болница ,,Лозенец‘‘ е категорична, че има пряка връзка между селеновия дефицит и вирусните инфекции, по-специално РНК-вирусите. Информацията е на базата на многогодишните изследвания на професор Йонова. Според нея и екипа й, в наши дни хората имат дефицит на антиоксиданти, като в това число влиза и селена. Той е най-пряко свързан с мутациите на РНК вирусите. Според данните от проучването хора с  дефицит на селен трябва да приемат между 50 и 200 микрограма, в зависимост от  сериозността на недостига в тялото им. За постигане на оптимални дози, в период на пандемия, са необходими от 50 до 100 микрограма веднъж дневно. За съжаление, селенът и неговите съединения не се натрупват в организма и сравнително бързо се изчерпват –  в рамките на 24 часа.

Хроничният дефицит на селен се проявява много отчетливо с мускулна слабост, болки в мускулите, скованост и чести схващания. Като придружаващи оплаквания се появяват усещане за обща отпадналост и хронична умора. Проучванията показват, че в случаите, когато причина за тези оплаквания е точно дефицита на селен, симптомите отшумяват само в рамките на дни след повишаване на нивата му в кръвта.

Редовният прием помага и за овладяване симптомите на астма. Може би най-значимото действие на селена и това заради, което този основен минерал за човешкото тяло стана толкова  популярен е действието му върху  имунната система. Проучвания показват, че повишените нива на селен в кръвта са свързани с засилен имунен отговор. От друга страна дефицитът му уврежда функцията на имунните клетки и може да доведе до по-бавен имунен отговор.

Приемът на  хранителни добавки богати на селен може да помогне за укрепване на имунната система и превенция от заболявания като грип, туберкулоза и хепатит С.

ACTIVA Plus® Мултивитамини съдържат 55 микрограма селен, като препоръчителна дневна доза за възрастни и деца над 12 години, както и балансирана комбинация от останалите, най-важни витамини и минерали, които помагат за поддържане на доброто здраве и превенция срещу вирусни, грипни и други заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *