Микроелементите мед, селен и цинк и какво знаем за тях

Микроелементите мед, селен и цинк и какво знаем за тях

Когато чуем имунна система  едно от първите неща , за които се сещаме са витамините и най-често витамин С. За доброто състояние на имунната ни система обаче са необходими и други  витамини и минерали – цинк, селен и мед.

Още в древността , хората са забелязали , че храната в медни съдове се разваля по-бавно и при използване на медни стружки в компреси на рани, липсва вторичната инфекция, която се проявява при друго третиране без мед. Учените днес вече знаят, че това се дължи на силния бактериостатичен, бактериоциден и фунгициден ефект на медните йони.

Последните проучвания показват, че при недостиг на мед, намалява броят на Т-лимфоцитите, тяхната пролиферация (увеличаването на броя Т-клетки чрез тяхното разрастване и размножаване),както и нивата на интерлевкин-2. Интерлевкините са група протеини, които медиират комуникацията между клетките. Те регулират растежа, диференциацията и подвижността на клетките. Важни са за стимулиране на имунните отговори, особено при възпаление. Затова при недостиг на мед ,често се среща неутропения. Състояние, при което  има намалено ниво на неутрофили (вид бели кръвни телца). Те се борят с инфекциите, като унищожават микроорганизмите, които ги причиняват. Ето защо в сезона на вирусите е добре да приемаме храни богати на мед (кашу,морски дарове,говежди черен дроб) или да приемаме добавки с оптималното му количество за дневен прием от 1.4mg за мъже и 1.1mg  за жени.

Цинкът и селенът са два микроелемента, които са необходими за човешкото здраве. Всеки от тях играе важна роля в организма и недостатъчни нива могат да доведат до различни здравословни проблеми. И двата микроелемнта са необходими за здравословна имунна функция, което ги прави жизненоважни за поддържане на тялото без болести и често срещани заболявания.

Цинкът играе роля в имунната функция, синтеза на протеини, клетъчното делене и заздравяването на рани. В допълнение, той е важен за нормалния растеж и развитие през детството и бременността. Селенът е важен за репродукцията, функцията на щитовидната жлеза, синтеза на ДНК и предпазва организма от окислително увреждане и инфекция. Също така има инхибиращ и много силен противовирусен ефект върху всички РНК-вируси.
Цинкът помага да се поддържат белите кръвни клетки здрави, за да могат да се преборят с инфекции и болести. В допълнение, показва известна ефикасност за намаляване на симптомите на обикновената настинка. Документ от 2003 г., публикуван във “Folia Microbiologica” отбелязва, че цинкът и селенът са важни за модулирането на имунната функция. Селенът е необходим за правилната функция на три различни типа клетки на имунната система, известни като неутрофили, макрофаги и така наречените „клетки на естествените убийци” (NK-клетки).

Щитовидната жлеза има по-високи концентрации на селен в сравнение с всеки друг орган в тялото. Следователно статусът на селен може да бъде важен показател за заболяване на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е малка жлеза, разположена в основата на шията, която контролира отделянето на хормони, които регулират метаболизма. Състоянията на щитовидната жлеза могат да повлияят негативно на енергийните нива и телесното тегло, състоянието на имунната система, както и на други фактори, свързани с метаболитната функция. Документ от 2013 г., публикуван в „Клинична ендокринология“, отбелязва, че добавката на селен може да намали антитиреоидните антитела, което да помогне за поддържане на щитовидната жлеза здрава.

Цинкът, също както и селена, може да играе важна роля за предотвратяване на хронично възпаление, според документ от 2007 г., публикуван в „Годишник на Нюйоркската академия на науките“. Изследователите отбелязват, че дефицитът на цинк се наблюдава постоянно при по-възрастни хора с хронично възпаление. Адекватният прием на цинк може да помогне за предпазване от различни възпалителни заболявания, свързани с възрастта.

Недостигът на цинк или селен може да причини освен срив на имунната система и редица други здравословни състояния. Ниските нива на селен са свързани с отрицателни промени в настроението и дефицитът може да бъде рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, причина за мъжкото безплодие, и няколко вида остеоартрит. Недостигът на цинк може да е причина за загуба на апетит, забавяне на растежа и ускорено стареене, наред с други последствия за здравето.

ACTIVA Plus® Мултивитамини съдържат оптимални количества селен, мед и цинк, както и над 20 от останалите най-важни витамини и микроелементи в една таблетка за силен имунитет и добро здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *