Прием на фолат по време на бременността

Прием на фолат по време на бременността

Фолатът е хранително вещество в комплекса на В-витамините, от което тялото се нуждае в малки количества, за да функционира и да бъде здраво. Той помага в създаването на червените кръвни клетки.

В естествената си форма (като фолат) витамин B9 може да се намери в пълнозърнести хлябове и зърнени храни, черен дроб, зелени зеленчуци, портокалов сок, леща, боб и мая. Както останалите представители на B-комплекс, той е водоразтворим витамин, което означава, че не формира депа в организма и трябва да се приема ежедневно.

Синтетичната му форма е по-известна като фолиева киселина. В организма след поредица от сложни процеси тя се трансформира във фолат. Не малък процент от жените, поради генетична мутация, не усвояват фолиевата киселина, което може да окаже силно негативно въздействие, особено по време на бременност. Затова е добре да се насочат към прием на биоактивната форма на витамин В9 под формата на фолат.

Ако планирате да имате бебе, важно е да приемате адекватно количество фолат в продължение на два до три месеца, преди да заченете. Това  позволява на тялото ви да  натрупа  необходимото ниво, което осигурява най-голяма защита на бъдещото ви бебе срещу дефекти на невралната тръба, като спина бифида. Това не е често срещано заболяване, но може да причини много проблеми на бебето, включително моторно-двигателни, с пикочния мехур и червата, или забавена когнитивна функция.

Докторите съветват повечето жени да приемат добавки с 400-600 µg фолиева киселина всеки ден. Но това, което остава на заден план е споменатата вече невъзможност на някои жени да усвояват фолиевата киселина. Затова винаги е препоръчително да се приема директно усвоимата форма на витамин В9, под формата на фолат.

Много полезна е диета, богата на този витамин, с увеличен прием на броколи, спанак, грах, подсилени зърнени закуски и нахут, но по време на бременността и повишените нужди на майката и плода, има опасност да не се достигне необходимото количество за дневен прием. Недостатъчното количество витамин B9 може да причини анемия (състояние, при което броят на червените кръвни клетки е под нормата), заболявания на сърцето и кръвоносните съдове и дефекти в мозъка и гръбначния мозък в плода. Приемът на фолат в рамките на 400-600 µg дневно намалява риска бебето да развие дефекти на невралната тръба с до 70%.

При някои жени дневната доза трябва да е дори по-висока от 600 µg, най-често заради наличието на придружаващо заболяване като диабет или епилепсия. В тези случаи има повишен шанс от развитието на вроден дефект на невралната тръба при бебето. Други причини повишаващи риска от развитие на този дефект са фамилна обремененост с това заболяване, предходна бременност, в която детето е родено с този дефект или ако мъжа или жената имат такова заболяване. В някои от тези случаи дозата може да достигне дори до 5 mg след лекарско предписание.

ACTIVA Plus® Витамини за бременни съдържат 400 µg от най-добре усвоимата фолатна форма за организма – Калциев L-Метилфолат. Формулата съдържаща и останалите важни витамини и микроелементи, необходими на жените в периодите на бременност и кърмене е специално разработена като полезена добавка към здравословната диета на бъдещите майки.

ACTIVA Plus® защото доброто здраве помага за добър живот!   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *