Негативните ефекти от преяждането

Негативните ефекти от преяждането

Според проучване са необходими около 20 минути за мозъка да изпрати и приеме сигнал до стомаха и обратно, така че човек да разбере, че стомахът е пълен. Когато човек продължи да се храни отвъд този сигнал за ситост (пълнота) се получава преяждане. То може да доведе до нежелано наддаване на тегло, което увеличава риска от сърдечни заболявания, повлиява съня, може да доведе до диабет и дори рак…

Когато човек преяде, прекомерното количество храна кара стомаха да се разшири извън нормалните си размери, за да се приспособи.Той се разширява към съседните органи и системи, с което се появява цялостно чувство за дискомфорт, усещане за умора, мудност или сънливост. Когато преяждането стане системно, самото механично притискане може да доведе до временна или постоянна увреда на съседните на стомаха органи.

От друга страна, приемането на прекалено много храна изисква органите да работят по-усилено. Те отделят допълнителни хормони и ензими, за да я разградят. Стомахът произвежда солна киселина. При преяждане, тази киселина се оказва недостатъчна да преработи прекомерното количество храна. Така самите продукти остават по-дълго време в стомаха, което води до допълнително отделяне на киселина и ензими. Това може да увреди стомашната и чревната лигавица. Така възникват допълнителни усложнения като язви или възпалителни процеси. Също така стомашната киселината може да се върне обратно в хранопровода, което да доведе до образуването на  т.нар. киселини. Консумирането на твърде много храна с високо съдържание на мазнини, като пица или чийзбургер, предивиква същите симптоми.

Често прекомерното количество храна в стомаха, води до образуването на газове и чувство на подутост, дискомфорт и болки. При такива състояния метаболизмът се ускорява, тъй като се опитва да изгори тези допълнителни калории. Може да се появи временно усещане за горене, изпотяване или дори виене на свят. Когато човек яде, тялото използва част от калориите, които се консумират за енергия. Останалите се съхраняват като мазнини. Консумацията на повече калории, отколкото се изгарят, води до наднормено тегло и затлъстяване.

Преяждането – особено с нездравословни храни – може да окаже своето влияние върху храносмилателната система. Храносмилателните ензими са достъпни само в ограничено количество, така че колкото по-голямо количество храна се приема, толкова по-дълго време отнема тя да се усвои. Ако човек преяжда често, с течение на времето този забавен храносмилателен процес прави част от храната, която се поема, да остава в стомаха за по-дълъг период от време. Така е по-вероятно тя да се превърне в мазнина.

Приемането на повече храна от необходимото може дори да повлияе на съня. Циркадният ритъм, който контролира циклите на сън и будно състояние, кара нивата на хормоните за сън (мелатонин) и глад (грелин) да се повишават и падат през целия ден. Преяждането разстройва този ритъм, което затруднява заспиването през нощта.

Пиенето на билкови чайове след преяждане може да насърчи движението на храната през храносмилателния тракт и да доведе до облекчение от създадения дискомфорт. Най-добри избори в тези случаи са чай от мента, лайка, цикория, зелен чай или друг билков чай.

Изпиването на чаша вода с една супена лъжица ябълков оцет има благоприятен ефект при преяждане. Според някои изследвания, това веднага ще подпомогне храносмилането и ще възстанови механизма на червата. Ябълковият оцет съдържа здравословни пробиотици, които помагат за укрепване на червата и възстановяване на работата им.

Куркумата е известна като мощна противовъзпалителна подправка, която също е антибактериална и пълна с антиоксиданти. Всички тези ползи за здравето се дължат на съединението куркумин, което облекчава и дискомфорта, причинен от преяждане. Всичко, което трябва да се направи, е да се добави  щипка куркума в гореща вода и лимон и след това да се изпие.

Известно е, че пикантните напитки (пикантна лимонада) облекчават храносмилателния дискомфорт, а с добавен към тях лимон ефектът е още по-добър. Към лимон и гореща вода се добавя щипка лют червен пипер. Това помага да се стимулира черния дроб, за да детоксикира тялото и да премахне излишната храна по-бързо. Освен това комбинацията е мощно средство за стимулиране на храносмилането и може да успокои стомашните болки, газовете, подуването на корема и киселинния рефлукс. Този метод е противопоказен за хора с активна язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Едно от най-простите и ефективни решения е разходката веднага след хранене. Помага за стимулиране на храносмилателните процеси в тялото и изтласква храната надолу по стомашно-чревния тракт. Не трябва да се тича, а да се ходи около 15 минути за да се почувства облекчение.

Приемането на хранителни добавки за подобряване на храносмилането е друг метод за справяне с негативните ефекти от преяждането и задържането на повече храна в стомаха. ACTIVA Plus ® За добро храносмилане съдържа комплекс екстракти от лечебни растения с доказан ефект при стомашни болки, киселини, подуване и газове, следствие от лошо храносмилане и/или преяждане. Приемът на една капсула около 30 минути след хранене помага на стомаха да се справи по-лесно с приетата храна, да усвои максимално полезните хранителни вещества и да отдели токсините. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *