Храносмилането с напредване на възрастта

Храносмилането с напредване на възрастта

Напредването на възрастта е свързано с многобройни здравословни предизвикателства, включително такива с храносмилателната система. Разбира се, проблеми с храносмилането могат да възникнат във всяка възраст, но все пак статистиката показва, че близо 40% от хората над 60 имат един или повече храносмилателни симптоми, свързани с настъпващите промени в организма.

Лошото орално здраве е често пренебрегван и подценяван фактор. Например, промените в съзъбието (както в цялостта, така и в броя на зъбите) могат да нарушат хранителния статус и да причинят запек, подуване и киселини. Загубата на зъби е свързана с възрастовия спад на костната маса, по-лесното възникване на възпалителни процеси на венеца, откъдето и неговото отдръпване както и намалената усвоимост на калций. Меките, лесни за преработка храни стават предпочитани, но често им липсват фибри, което може да повлияе негативно на перисталтиката (придвижването на съдържанието в храносмилателния тракт) на дебелото черво. При нормално стареене се наблюдава спад в секрецията на ензима амилаза в слюнчените жлези, който е важен за образуването на хапката и разграждането на храната.

Освен здравето на устната кухина, спадът във физическата активност и стреса могат да играят директна роля в появата или изострянето на симптомите на храносмилателно разтройство. Заседнал начин на живот, съчетан с по-бавен метаболизъм, често води до наддаване на тегло в средна възраст. Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска от диабет, а диабетът може да доведе до намаляване на подвижността на мускулите на стомаха, което води до гастропареза. Допълнителното тегло оказва натиск върху стареещите стави, което ограничава движението и тренировките и получава порочен кръг. Свързаната болка в резултат на наднормено тегло може да доведе до честа употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които изострят проблемите като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и гастрит. ГЕРБ възниква, когато долният езофагеален сфинктер не се затваря правилно, което позволява на киселината от стомаха да се издигне до хранопровода. Симптомите включват лошо храносмилане, оригване, подуване на корема и киселини.

Други симптоми на ГЕРБ, които са разпространени при около 35% от хората на възраст от 50 до 79 години, включват дисфагия (затруднено преглъщане) и регургитация( връщане на хранопроводно или стомашно съдържимо обратно към устната кухина). Консумацията на алкохол може допълнително да влоши симптомите на ГЕРБ и да увеличи риска от дивертикулит, състояние, което се проявява с коремна болка, промяна в навиците на червата и треска в резултат на възпалени или заразени малки торбички, наречени дивертикули, които са се образували в лигавицата на дебелото черво.

Много възрастни използват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), за да контролират болката от артрит и други видове хронична болка. Редовната употреба на НСПВС увеличава риска от стомашно кървене и язви. Някои антибиотици, сънотворни и лекарства за високо кръвно могат да причинят силно подуване на корема, задържане на храната по-дълго време в стомаха или дори да нарушат флуората на червата като унищожат полезните микроорганизми там. Сред страничните ефекти на някои антидиабетни медикаменти са гадене, повръщане, диспепсия и диария. Наркотиците или невролептичните лекарства могат да доведат до намаляване на транзита на стомашно съдържимо към дебелото черво, което допринася за хроничен запек. Инхибиторите на протонната помпа могат да насърчат бактериалния растеж на тънките черва (SIBO), което води до газове, подуване на корема и промени в чревните навици.

При жените симптомите на проблеми в стомашно чревния тракт често се засилват по време на менструация и ранна менопауза, което предполага, че спадът в хормоните естроген и прогестерон може да играе роля. Някои изследвания сочат, че по-ниските нива на естроген намаляват подвижността на червата чрез промени в невротрансмитерите. С напредване на възрастта коремните мускули отслабват и има по-голямо подуване на корема след хранене.

Храните съдържащи голямо количество фибри, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и боб са с високо съдържание на хранителни вещества и с ниски нива на мазнини. Те могат да помогнат за предотвратяване на запек и да облекчат симптомите на дивертикулоза. Поддържането на здравословно тегло е много важно за предотвратяване на редица здравословни проблеми, свързани с възрастта – сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно налягане. Избягването на здравословни проблеми би намалило броя на приеманите лекарства, което означава по-малко странични ефекти за стомашно-чревния тракт. Ограничаването на мазнините, избора на здравословни порции и на естествени органични храни вместо преработени, помага за по-лесното контролиране на теглото и излишните мазнини.

ACTIVA Plus ® За добро храносмилане съдържа екстракти от лечебни растения с доказани свойства, облекчаващи най-разпространените симптоми на стомашен дискомфорт. Една капсула на ден, приемана около 30 минути след хранене, значително подобрява процеса на храносмилане, бързото и цялостно усвояване на хранителните вещества и лесното отделяне на токсините. Има добър превантивен ефект за поддържане функциите на стомашно-чревния тракт в норма. Независимо от възрастта, здравето на храносмилателната система е нещо, което не бива да се пренебрегва, тъй като може да доведе до редица, нерядко тежки усложнения. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *