ВАЖНОСТТА НА ДОБРОТО ХРАНОСМИЛАНЕ

ВАЖНОСТТА НА ДОБРОТО ХРАНОСМИЛАНЕ

Голяма част от хората по света имат лоши хранителни навици, които могат да станат причина за множество здравословни проблеми. Храненето става на път за офиса, по време на работа и пред компютъра. Вредни навици на модерния, забързан начин на живот са още: “грабването” на бургер, парче пица и яденето докато ходим или тичаме за работа; гледането на телевизия или четенето на вестник по време на хранене; недостатъчното дъвчене на храната; прекалено бързо или прекалено бавно хранене; прием на голямо количество вода преди, по време или веднага след ядене; лягане за сън непосредствено след хранене и др.

Ако сте се фокусирали върху четенето или гледането на телевизия докато се храните, или пък не сте седнали удобно и неподвижно, тогава има вероятност стомахът да не успее да се отдели точното количество стомашни сокове, което да попречи на доброто храносмилане. Приемането на много течности преди ядене може да убие апетитa, а от друга страна не бива да се приемат течности и непосредствено след прием на храна, защото те могат да попречат на процеса на усвояване на храната.

Типичната западна диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, наситени мазнини и хранителни подобрители е свързана с повишен риск от развитие на храносмилателни разстройства. Добавките към храната, включително глюкоза, сол, химикали и други изкуствени подсладители увеличават значително рискa от развитие на синдром на пропускливите черва (СПЧ). Трансмазнините, съдържащи се в обработените храни, имат дълъг списък от негативни ефекти върху сърдечно-съдовата система, но малко известен факт е, че те увеличават риска от язвен колит и възпалителни заболявания на червата (IBD). Приемането на по-голямо количество изкуствени подсладители води до подуване на корема и диария при над 60% от хората, според последни проучвания.

Храносмилането е процес, при който храната бива раздробена на по-малки молекули и тялото извлича най-важните хранителни вещества, от които има нужда. Транспортира ги чрез кръвния поток до където са необходими, позволявайки на организма да продължи да функционира. Част от калция и антиоксидантните вещества се усвояват от органите на имунната система. Ако храносмилателната система работи правилно ще имате здрави кости, пъргава мускулатура, гъвкави стави и силен имунитет, който да се справи с вирусите и патогените в заобикалящата среда. В същото време, ако храносмилателната система е компрометирана и хранителните вещества не се абсорбират правилно това може да доведе до увеличаване на токсините в тялото и различни дефицити. Наблюдават се симптоми като диария или запек, имунната система става уязвима за инфекции, костите стават крехки, настроенията нестабилни, намалява енергията и се увеличава чувството на умора.

Храносмилателната система е отговорна не само за извличането на полезните хранителни вещества, но и за отделянето и изхвърлянето на всичко, което не е необходимо на организма. Ако тя не функционира добре тези процеси могат да се забавят, предизвиквайки запек, или пък храната преминава прекалено бързо през храносмилателния тракт, непълно се усвояват полезните вещества и  предизвикват диария и дехидратация. Натрупването на отпадъчни продукти в тялото може да доведе до отделянето на токсини, нарастване на количеството “лоши” бактерии и да причини подуване, метеоризъм и болки в стомаха.

Доброто храносмилане е изключително важно за правилното функциониране на всички органи и системи в организма. Ако работата на храносмилателната система е нарушена тънките черва не успяват правилно, да раздробяват храната, да извличат полезните вещества и да транспортират отпадните. Развитието на синдром на раздразнените черва (IBS) може да е една от последиците. Това е хронично състояние, характеризиращо се с пристъпи на запек, диария, подуване на стомаха и трудно сдържане. Лошото храносмилане може да повлияе негативно и на жлъчния мехур и бъбреците като причини образуването на камъни и песъчинки.

Костите в тялото също имат нужда от постоянно снабдяване с полезни вещества като калций, витамин D, фосфор и магнезий, който поддържат тяхната здравина. Ако храната обаче не се преработва правилно, има опасност от формиране на различни дефицити в организма. Наличието на твърде много или твърде малко стомашна киселина, често е симптом на лошо храносмилане, но може да доведе и до лошо абсорбиране на калция с евентуален риск от развитие на остеопороза.   

Храносмилателната система осигурява абсорбирането и транспортирането на жизнено важни витамини и минерали до мускулите и ставите. Хранителните вещества като витамин D и магнезий са много важни в процеса на абсорбиране на калция, а протеините помагат за укрепването на мускулатурата. Ако тези вещества не са извлечени от храната, заради лошо храносмилане, това може да доведе до недостиг. Например дефицит на витамин D може да доведе до недостатъчно абсорбиране на калций. Антиоксидантните вещества не успяват да стимулират синтеза на колаген, което води до преждевремнно износване на ставите. Ако отпадните вещества се задържат и не се отвеждат навреме от организма, токсините могат да се натрупат в ставните тъкани и да предизвикат болка и възпаление, а неизхвърлянето на пикочната киселина може да отключи подагра.

Предполага се, че около 90% от системните заболявания могат да имат отражение в здравето на устната кухина. Когато храносмилането е добро, зъбите също биха били здрави благодарение на доброто снабдяване с калций, желязо, витамин B12 и витамин C. Ако те бъдат лишени от тези полезни хранителни вещества това би довело до отслабване на емайла и риск от кариеси, а венците стават по-податливи на инфекции. Проблеми като киселинния рефлукс могат да причинят оцветяване и повреждане на зъбния емайл.

Имунната система работи неуморно, като защитава тялото от инвазивни патогени, алергени и възможни инфекции. Около 70% от клетките на имунната система се формират в храносмилателната система, което прави последната с изключително значение за цялостното здравословно състояние. Лошото храносмилане лишава организма от антиокисданти и минерали и го прави уязвим за бактерии и вируси.

Виталността на кожните клетки е тясно свързана едновременно със здравето на имунната и храносмилателната системи. При добро храносмилане, те ще бъдат ревитализирани от антиоксидантите, оставайки здрави и издръжливи и по този начин предпазващи тялото от потенциални възпаления и алергии. От друга страна, ако имате проблеми с храносмилателната система, те неизбежно биха повлияли на състоянието на кожата. Дефицита на полезни хранителни вещества би могъл да породи възпаление или развитие на “лоши” бактерии в стомаха. Лошо храносмилане може да доведе до развитието на акне, като проучване, проведено в Русия показва, че 54% от хората с кожното заболяване са имали и храносмилателни проблеми.

Проблемите с храносмилателната система могат да влияят на настроенията, както и настроенията могат да влияят на храносмилателната система. Доброто храносмилане и усвояване на витамини C и D увеличават прозвеждането на хормона серотонин и по този начин допринасят за доброто психическо здраве. От друга страна, проблеми с храносмилателната система като стомашни болки или запек често причиняват емоционален стрес, тревога и повишена чувствителност. Те от своя страна оказват натиск върху вече изтощената имунна система и могат да причинят допълнителни стомашни проблеми като спазми, загуба на апетит, гадене или диария.      

ACTIVA Plus® За добро храносмилане

Специалната формула на ACTIVA Plus® За добро храносмилане съдържа балансирана селекция от екстракти на лечебни растения, прецизно подбрани за справяне с най-разпространените проблеми в храносмилателната система. Екстрактът от лютива мента, със своето отпускащо действие върху стомашната мускулатура помага за облекчаване симптомите на болки в стомаха, газове и подуване на корема, предизвикани от синдрома на раздразнените черва (СРЦ). При лошо храносмилане, когато храната престои в стомаха твърде дълго, без да преминава в останалата част на храносмилателния тракт, приема на екстракт от лютива мента може значително да ускори процеса и да облекчи болките и подуването. Артишокът съдържа инулин, вид фибри, които действат като пребиотик и помагат за поддържане на здрава  храносмилателната система, насърчават образуването на „добри” бактерии в червата, облекчават запека и диарията и намаляват риска от други заболявания. Екстрактите съдържат и цинарин, вещество спомагащо за производството на жлъчен сок, ускоряване движението на червата и подобряване на храносмилането на някои мазнини. Приемът на резене помага за подобряване отделянето на стомашни сокове, намалява възпалението в стомаха и червата, и улеснява правилното усвояване на хранителните вещества. От хилядолетия семената от Ажгон се използват в източната традиционна медицина като лечебно средство при метеоризъм, атонична диспепсия, диария, коремни болки, бронхиални проблеми, липса на апетит, галактогога, астма, аменорея и др. Регулярният прием помага за възстановяване на нормалната чревна флуора и изхвърлянето на токсините от организма.

Приемането по една капсула ACTIVA Plus® За добро храносмилане на ден след хранене не само помага за преодоляване на стомашните неразположения, но е полезно средство за поддържане на здрава храносмилателна система, превенция на задълбочаването на вече налични симптоми и появата на усложнения.  Нещо изключително важно  за здравето на целия организъм. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *