Силата на Брахми за добро здраве

Силата на Брахми за добро здраве

Лечебното растение Брахми (Bacopa monnieri) е познато и използвано от хилядолетия в индийската традиционна медицина – Аюрведа, заради свойствата му да подпомага централната нервна система, да повишава концентрацията и успокоява психиката. Прилагано е като основен компонент за подобряване на паметта, намаляване на тревожността и облекчаване симптомите на епилепсия, благодарение на съдържаните мощни компоненти, наречени бакозиди.

Нарастването на популярността на билката в наши дни е свързано с изследванията за изучаване благоприятното й действие върху дълголетието, забавяне на стареенето на клетките и намаляване напрежението върху централната нервна система, породено от всекидневния стрес. Сред доказаните ползи от приема на Брахми са подобряването на мозъчната функция, обработката на визуална информация, скоростта на обучение и увеличаване дължината на дендритите, части от нервни клетки в мозъка, тясно свързани с ученето и паметта.

При продължителен и редовен прием на между 50 и 100 мг екстракт от Брахми, 30-60 минути преди лягане се наблюдава спад в нивата на кортизола (хормон на стреса), понижаване на безпокойството, повишаване на самоконтрола и вниманието. Удължава се фазата на т.нар. „дълбок сън” и броят на нощните събуждания намалява чувствително. При приемане в комбинация с Ашваганда, друго растение адаптоген, тези полжителни ефекти се увеличават многократно (до 16 пъти).

Адаптогените са растения, които помагат на тялото да се адаптира към високи нива на стрес, снижавайки негативните ефекти и помагайки за по-бързото възстановяване. Изследвания показват, че приема на Брахми дава сходни резултати с тези на лекарства, отпускани по лекарско предписание, използвани за лечение на тревожност, епилепсия, неврози, панически разстройства и ендогенни психози, без да има негативните странични ефекти на последните.

Свойствата на Брахми да успокоява съзнанието и подобрява съня могат да имат множество благоприятни ефекти върху цялостното здравословно състояние. Проучвания сред доброволци страдащи от различни форми на инсомния показват, че липсата на достатъчно и качествен сън води до увеличен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт или някои автоимунни болести и рак със средно между 10 и 19%.

В Китай билката се прилага като силен антиоксидант при остри възпаления, както и за понижаване на кръвното налягане. Проучвания от 2009-та година върху избрана група пациенти доказват противовъзпалителното действие на Брахми, сравнимо с нестероидните противовъзпалителни лекарствени средства. Приемът на Bacopa monnieri помага за намаляване на хроничните възпалителни състояния, отговорни за редица тежки заболявания, включително такива на сърдечната и бъбречната системи.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *