Витамините за силен имунитет

Витамините за силен имунитет

В старанието си да не изостават в работата, да не закъсняват за среща или притиснати от натоварения ежедневен график, хората често пропускат да обърнат внимание на собственото си здраве.

Целта на тази публикация е да предостави повече информация за тези витамини и минерали, които могат да помогнат за справянето с вирусите и бактериите.

Витамин B1 е първият от списъка. Подобно на други витамини от В-комплекса, витамин В1 понякога се нарича „антистрес“ витамин, защото може да укрепи имунната система и да подобри способността на организма да издържа на стресови състояния. Изследване, в което на обектите е бил даден блокер на витамин В1 показва значително намаляване функцията на имунната система.

Недостигът на витамин B6 е свързан с имунологични промени, наблюдавани при възрастни хора, лица, заразени с човешки имуннодефицитен вирус (ХИВ) ,такива с уремия или ревматоиден артрит. Освен това той помага на тялото да произвежда протеин, наречен интерлевкин-2, който помага за увеличаване на броя на белите кръвни клетки.

Установено е, че неправилното хранене може да окаже значително влияние върху функцията на имунната система. Хроничното недохранване в световен мащаб се счита за доминираща причина за имунен дефицит. Значителна част от населението в световен мащаб не успява да си осигури препоръчителния дневен прием на полезни хранителни вещества. Промяна в регулацията на имунната система може да възникне  и от недостатъчен прием на микроелементи. По-специално, има доказателства, че фолиевата киселина (витамин В9) и кобаламина (витамин В12) играят решаваща роля за здравословния й баланс. Неадекватните нива на фолиева киселина и витамин В12 могат драстично да променят имунните реакции, като влияят върху производството на нуклеинова киселина, синтеза на протеини, инхибират активността на имунните клетки и пречат на метаболитните процеси, включително метилиране на серин, глицин и пуринови цикли.

Витамин А влияе върху имунното здраве, като стимулира реакциите, които предпазват тялото ви от заболявания и инфекции. Този витамин участва в създаването на определени клетки, включително В- и Т-клетки, които играят централна роля в имунните реакции, предпазващи от заболяване. Недостигът му води до повишени нива на възпалителни молекули, които намаляват реакцията и функционирането на имунната система.

Една от основните причини хората да приемат добавки с витамин С е да повишат имунитета си, тъй като витамин С участва в много части на имунната система. Той помага за насърчаване производството на бели кръвни клетки, известни като лимфоцити и фагоцити, които помагат да се защити тялото от инфекция. Витамин С помага на тези бели кръвни клетки да функционират по-ефективно, като същевременно ги предпазва от увреждане от потенциално вредни молекули, като свободни радикали. Също така , е доказано, че хората, които имат пневмония са склонни да имат по-ниски нива на витамин С, а добавките с витамин С са показали, че съкращават времето за възстановяване при тези заболявания.

Добавките с витамин С могат да помогнат за подобряване усвояването на желязо от храната. Особено полезно е за хора, на растителна диета, без прием на месо. В този случай витамин С може да помогне за намаляване на риска от анемия. Без здравословни нива на желязо, червените кръвни клетки не могат ефективно да осигурят кислород на клетките и тъканите. Симптомите на анемия като умора, слабост, виене на свят, затруднена концентрация, могат допълнително да отслабят имунната система и да я направят податлива на вирусни и бактериални заболявания. Прекалено големи дози желязо обаче също могат да навредят. Затова  от СЗО препоръчват дневния прием за възрастен индивид да е в рамките на 14-16мг.

Витамин D се произвежда от тялото в отговор на слънчевата светлина и често е спряган като един от най-важните витамини заради многобройните му ползи за здравето. Изследователи установяват, че той засяга и ключовите Т-клетки на имунната система. През 2010 година изследване потвърждава важността на витамин D  в борбата с грипните инфекции. Хора приемали между 10 и 20 микрограма от този витамин на ден са били по-устойчиви към различни видове грип (включително Influenza A) с до 95.7% спрямо контролната група на изследването.

Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който повишава клетъчно-медиирания и хуморалния имунен отговор, повишава пролиферацията на лимфоцитите, нивата на имуноглобулин, понижава времето за реакция на антителата и повишава производството на интерлевкин (IL) -2. Препоръчителната дневна доза от 10-15 мг за възрастни, повишава енергията, намалява умората и помага на имунната система да се справи с нежеланите вируси и бактерии.

Витамин К е един от мастноразтворимите витамини с два естествени типа, филокхинон (К1) и менахинон (К2), както и една синтетична форма, наречена менадион (витамин К3). Витамин К играе ключова роля в различни физиологични функции като коагулация на кръвта, костния метаболизъм и регулирането на някои ензимни системи. Той може също да действа като кофактор за някои плазмени протеини, като по този начин влияе на имунните и възпалителните реакции, особено медиирани от Т -клетките. Проучванията са установили връзки между нивата на витамин К и различни заболявания, включително възпалителни и дори рак.

Според Европейското имунологично списание, човешкото тяло се нуждае от цинк, за да активира Т-лимфоцитите (Т-клетките). Т-клетките помагат на тялото, за контролиране и регулиране на имунните отговори като атакуват заразени, инфектирани, или ракови клетки. Дефицитът на цинк може сериозно да влоши работата на имунната система и по този начин да се увеличи  чувствителността на организма към някои патогени.

Селенът (Se) е мощен антиоксидант, който силно влияе на възпалението и имунните реакции, като намалява броя на патогените. Повишава имунитета при пациенти с ретровирусни заболявания (като HIV ), не позволява на различни групни вируси да мутират и да образуват нови щамове и успешно се бори с повечето РНК-вируси, без да уврежда организма. Този микроелемент помага на тялото да се пребори и с някои широко разпространени вируси като Influenza А, различни видове бактерии, паразити и гъбички.

Друг минерал,който е полезен за поддържане на здрава имунна система е медта. Макар необходим само в изключително малки количества, от 900 до 1000 микрограма, е изключително важен за много функции в тялото, включително производството на червени кръвни клетки, абсорбацията на желязо и по-бърз имунен отговор.

Йодът е основен елемент, необходим за функционирането на всички органи и системи. Въпреки че значението му в синтеза и възпроизвеждането на хормоните на щитовидната жлеза е добре известно, директните ефекти върху имунната система са по-слабо познати. Той помага да се увеличи секрецията на противовъзпалителни цитокини и за възстановяването на увредени левкоцити.

В сезона на вирусите и бактериите един от начините за превенция е чрез засилване на имунитета. Това може да стане с правилен хранителен режим и продължителни разходки на открито, но голяма част от хората не изпълняват тези условия, поради различни причини и от това страда имунната система. На пазара съществуват множество хранителни добавки, които могат да набавят нужните полезни вещества, но е важно и да не се прибягва до безогледен прием, който може да има негативен ефект върху организма, вместо да помогне.

Мултивитамините ACTIVA Plus® са с оптимизирана формула, съдържаща 24 от най-важните витамини и микроелементи, помагащи за засилване на имунитета и поддържане на тонуса. Една таблетка на ден за възрастни и деца над 12 години, като здравословна добавка към ежедневния ви ритъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *