Добрият сън с напредване на възрастта

Добрият сън с напредване на възрастта

С напредване на възрастта хората често изпитват нормални промени в техните модели на сън. Доспива им се по-рано, събуждат се по-рано или не получават достатъчно количество от фазата на дълбок сън. Въпреки това, нарушенията на съня, събуждането уморени и други симптоми на инсомния не са нормална част от ежедневието с напредване на годнините. Независимо от възрастта безсънието е сериозен проблем с тежки последици за физическото и емоционално  здраве.

Възрастните, които не спят добре, са по-склонни да страдат от депресия, проблеми с вниманието и паметта, прекомерна сънливост през деня и повече случайни пробуждания през нощта. Недостатъчният сън може да доведе до редица проблеми, включително повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, проблеми с теглото и рак на гърдата при жените. Добрият сън, от своя страна, помага за подобряване на концентрацията и паметта, позволява на тялото да поправи всички увреждания на клетките, възникнали през деня, както и на имунната  система за предотвратяване на заболявания.

С годините тялото произвежда все по-ниски нива от хормона на растежа и се наблюдава намаляване на бавните вълни или т.нар. “дълбок сън” ( частта от цикъла на съня, която освежава/презарежда най-добре). Когато това се случи, тялото произвежда по-малко мелатонин, което означава, че често ще се наблюдава по-фрагментиран сън и по-често събуждане през нощта. Ето защо много хора определят съня си като “лек” с напредване на възрастта.

Сред най-честите причини за безсъние и проблеми със съня при възрастните могат да се посочат следните:

  • Лоши навици и среда за сън – Те включват нередовни часове за заспиване, консумация на алкохол преди лягане и сън с включен телевизор, компютър, телефон близо до леглото. Стаята трябва да е удобна, тъмна и тиха, а ,,ритуалите‘‘ за лягане да благоприятстват по-лесното заспиване.
  • Болка или медицински състояния – Честа нужда от уриниране, болка, артрит, астма, диабет, остеопороза, киселини през нощта и болестта на Алцхаймер могат да попречат на съня.
  • Менопауза – По време на менопаузата много жени откриват, че горещите вълни и нощните изпотявания водят до прекъсване на съня. Дори след менопаузата проблемите могат да продължат. Подобряването на навиците през деня, особено спазването на диета и честите физически упражненията, помагат за справяне с негативните ефекти.
  • Медикаменти – Възрастните понякога приемат повече лекарства и комбинацията им, както и техните странични ефекти, могат да влошат съня. В тези случаи личния лекар може да направи промени в конкретни лекарствени препарати, за да се подобри съня.
  • Липса на физически упражнения – Ако човек води твърде заседнал начин на живот, може да се чувства сънлив постоянно. Редовните аеробни упражнения през деня стимулират добрия сън.
  • Стрес – Значителни промени в живота като проблеми или загуба на работа, пенсиониране, смъртта на любим човек или промяна в домашните условия могат да доведат до стрес. Откровен разговор лице в лице може да помогне за сваляне на емоционалното напрежение.
  • Липса на социална ангажираност – Социалните дейности, семейството и работата могат да повишат нивото на активност и да подготвят тялото за добър сън. За хората от третата възраст е добре да намерят някакво хоби което да комбинира престой навън, с развитие на някакво умение или изучаване на нови неща, намиране на нови интереси.
  • Нарушения на съня – Синдромът на неспокойните крака (RLS) и нарушеното дишане – като хъркане и сънна апнея – се срещат по-често при по-възрастните. Те са предпоставка за нарушение в целостта на съня и неговите фази, както и за събуждането по-рано сутрин и неотпочинали.
  • Липса на слънчева светлина – Ярката слънчева светлина помага за регулиране на мелатонина и циклите на сън-събуждане. Препоръчително за възрастните хора е да отделят поне два часа слънчева светлина на ден. С възрастта някои процеси в организма се забавят и е по-трудно да се набавят необходимите витамини и минерали. Пример за това е синтезирането на витамин D. Ако човек е трудно подвижен и не може да излиза трябва поне по няколко часа да стои в добре осветена от слънчева светлина стая, или да използва терапевтични лампи между 20-60 минути на ден.

В много случаи човек може да подобри съня си, като избира по-здравословни навици през деня. Често са необходими дори някои експерименти, за да се намерят специфичните промени, които работят най-добре за подобряване на съня.

Изкуствените светлини през нощта могат да потиснат производството на мелатонин (хормона на съня) в тялото. Използването на крушки с по-ниска мощност, където е възможно и изключване на  телевизора и компютъра поне един час преди лягане помогат за подобряване на съня. Преди лягане е препоръчително да не се чете от устройство с подсветка (като таблет или смартфон).

Спалнята трябва да е тиха, тъмна и прохладна, а леглото да е удобно. С напредване на възрастта хората стават по-чувствителни към шума. Дори светлината и топлината могат да причинят проблеми със съня. Използването на тапи за уши или маска за сън може да помогне. Часовниците в спалнята е добре да се преместят извън полезрението, заради излъчваната светлина.

Стресът и тревожността, натрупани през деня, също пречат на съня през нощта. Емоционалото “разтоварване” преди лягане може значително да подобри качеството на съня. Организирането и подреждането на текущите ангажименти значително да намалява стреса. Четенето на хубава книга, слушането на музика, неангажиращ разговор с приятел или партньор, лек масаж са сред методите за успокояване на организма и подготовка за сън. Всяка форма на релаксация и отърсване от ежедневните проблеми помага за по-лесното заспиване и по-добро качество на съня.  

ACTIVA Plus ® За спокоен сън съдържа комплекс от билкови екстракти и мелатонин за бърз ефект при различни форми на безсъние. Комбинацията от Ашваганда и Брахми се използва от хилядолетия в източната традиционна медицина и доказано намалява ефектите на стрес и безпокойство върху организма, като същевременно го зарежда с енергия и повишава емоционалната му устойчивост. С добавени маточина и хмел за допълнително успокояващо действие върху централната нервна система, без да предизвиква зависимост.Помага за по-бързо заспиване и по-добро качество на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *