Успяваме ли да си набавим нужните витамини и минерали чрез правилно хранене?

Успяваме ли да си набавим нужните витамини и минерали чрез правилно хранене?

Широко разпространено мнение е, че редовната консумация на зеленчуци, плодове и не мазно месо е част от здравословната диета и така организма си набавя всички необходими витамини и минерали. За съжаление, в повечето случаи нещата не са толкова прости, защото се пропускат редица фактори, влияещи върху съдържанието на хранителни вещества в самите продукти – състава на почвите, където се отглеждат растенията, вида на семената (ГМО или не-ГМО), преминали ли са термична обработка и какъв процент от полезните хранителни вещества остват след това.

В световен мащаб има дългогодишен проблем с почвения състав, който се неглижира, особено в последните години, но той оказва трайно влияние върху здравето на хората.
Според редица изследвания на агенция свързана с ООН има 7 основни причини за обедняване на почвения състав. Човешката дейност в голяма степен е виновна  за 4 от тях. В доклада на ООН е отбелязано, че трябва да се предприемат редица действия в посока намаляване на използването на изкуствени торове, пестициди и ГМО, тъй като те допълнително изтощават почвата.

Преди почти 2 години Изпълнителната агенция по околна среда и води публикува доклад, в който става ясно, че в България над 70 млн. тона почва годишно са засегнати от водна ерозия. Всички те са със земеделско  предназначение като се разделят на ниви, пасища, трайни насаждения в съотношение 1:1:3. Почвените ресурси на България със селскостопанско предназначение са намалели с 5 на сто през последните 25 г.  Само за една година, чрез ерозионните и поройни водни оттоци, от почвата са отмити и изнесени хранителни вещества, хумус, азот, фосфор, калий и други макро- и микроелементи, равняващи се на годишното производството на един голям завод за минерални торове. В доклад пред  Международната конференция, посветена на Световната година на почвите – 2015 г., проф. д-р Методи Теохаров прогнозира, че черноземите в Северна България ще продължат да се дехумифицират и изхабяват, ако не се премине към органично земеделие върху тях.

Според Министерството на здравеопазването на Република България ,,Генетично модифицираният организъм (ГМО) е организъм (с изключение на човека), чийто генетичен материал е изменен‘‘. Това изменение в повечето случаи и в частност при растенията се състои в промяна на няколко протеина от ДНК веригата им. Според големите фирми, производители на ГМО семена и продукти няма вреда върху човека, животните и почвите от модифицирането. Но вече е доказано, че тези култури изтощават почвите повече, опрашват и увреждат не-ГМО култури, имат повишено количество алергени и съдържат по-голямо количество тежки метали спрямо не-ГМО културите. За тях е нужно използване на повече пестициди и изкуствени торове, заради по-високата абсорбция на елементи от почвата.

Също така има редица опасения, че те съдържат по-ниски нива на определени хранителни вещества, което повишава вероятността от развитие на различни болести. Смята се че ГМО-културите имат пряко въздействие върху насекомите и в частност са отговорни за масовото намаляване популацията на пчелите, макар за последното да няма все още категорични доказателства. И въпреки че големите компании наблягат повече на ползите от ГМО продукти, е необходимо да минат години преди да стане ясно дали действително положителните качества са повече от отрицателните и какви са дългосрочните ефекти от тези продукти.

Важен фактор за хранителния състав на плодовете и зеленчуците е обработката им преди консумация, тъй като тя влияе разнопосочно върху качествата им. Няколко проучвания показват, че както готвенето може да разгради някои хранителни вещества, така може и да увеличи наличността на други. В резултат става ясно, че няма само един метод за приемане на плодове и зеленчуци, а комбинацията от приемането им сурови и обработени би следвало да даде най-добри резултати.

Широко разпространено е мнението, че суровите зеленчуци са по-богати на хранителни вещества от варените, но това зависи до голяма степен и от вида на самите вещества. Проучване сред 200 души в Германия, подложени на диета със сурова храна е установило, че имат по-високи нива на бета-каротин, но нивата на ликопен (най-активния антиоксидант от каротеноидите) в плазмата са  доста занижени. Това е вероятно, защото пресните, неварени домати имат по-ниско съдържание на ликопен, отколкото варените или термично преработените по друг начин такива. Готвенето разгражда плътните клетъчни стени на много растения, освобождавайки хранителните вещества, съхранявани в тях.

Водоразтворимите витамини като  С и група В, както и специфични хранителни вещества, наречени полифеноли, са сред най-уязвимите  при термична обработката. Консервираният грах и моркови губят 85 до 95 процента от естествения си витамин С.  Проучване с продължителност от 6 месеца показа, че замразените череши губят до 50 процента от антоцианините (вещества проявяващи антиоксидантни свойства), които се намират в тъмните пигменти на плодове и зеленчуци. Готвенето премахва около две трети от витамин С в пресения спанак и до 90% от всички полезни съставки на бейби спанака, който е прекалено крехък за термична обработка. Според изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис в зависимост от използвания метод, загубата на витамин С по време на готвене в домашни условия може да варира от 15 до 75%.

Мастноразтворимите съединения като витамини A, D, E и K и някои от антиоксидантните съединения, наречени каротеноиди, се запазват по-добре по време на готвене и обработка. Според изследване от 2017 година, варенето на моркови, тиквички и броколи е по-добро, отколкото задушаване, пържене или сервирането им сурови. Същото изследване потвърждава, че пърженето на зеленчуци е  най-лошият метод, водещ до драматична загуба на хранителните вещества.

Обработката на зеленчуци винаги е свързано с определени компромиси. В зависимост от използвания способ може да се увеличи наличността на едни хранителни вещества, докато се разградят други. Варенето на моркови например значително увеличава измеримите нива на каротеноиди в сравнение със суровите моркови. Суровите моркови обаче имат далеч повече полифеноли, които изчезват след започване на термична обработка.

Не трябва да се пренебрегва и разликата във вкусовите качества на приеманите плодове и зеленчуци сурови и обработени. Проучване на Калифорнийския  университет установи, че над 76% от хората биха продължили да приемат плодове и зеленчуци само по начина, по който им допадат вкусово, дори това да намалява процента на полезните вещества в тях.

Честото използване на микровълнова печка е друга основна причина за непълното усвояване на полезните вещества от храната. Тя превръща  електричеството в електромагнитни вълни, наречени микровълни. Те засягат главно молекулите на водата, но също така загряват мазнини и захари, макар и  в по-малка степен. Една от най-вредните характеристики на микровълновите печки е количеството електромагнитно лъчение /радиация/, което този уред излъчва. Друг сериозен недостатък е унищожаването на голямо количество хранителни вещества от продуктите приготвени в него. Проучване показва, че само 1 минута в микровълнова фурна унищожава някои от съединенията в чесъна, борещи се с рака.  В конвенционална фурна това би отнело над 45 минути. Друго проучване показа, че микровълните унищожават 97% от флавоноидните антиоксиданти в зелените зеленчуци, докато варенето унищожава само 66%.
Трето изследване доказа, че загряването на кърма в микровълнова, сериозно може да увреди нейните стойностни характеристики и да намали количеството антибактериални агенти.

Независимо от всичко е жизненоважно да се консумират достатъчно количество плодове и зеленчуци, тъй като храната е основеният източник на полезни вещества за тялото. А то се нуждае ежедневно от такива. Никой метод за готвене или приготвяне не може да запази на 100 процента хранителните и вкусовите качества на един зеленчук. За да може човек да извлече максимума от зеленчуците и плодовете, които яде, той трябва да ги консумира по различни начини – сурови, задушени, варени, печени или печени на скара.

 В днешно време дори човек да се стреми да спазва здравословна и балансирана диета, това не винаги е гаранция, че тялото получава необходимите му хранителни вещества. Невъзможността на организма да абсорбира в достатъчни количества витамини и минерали от храна е все по-често срещан фактор, който не бива да се подценява защото води до значителни рискове за здравето. Приемането на хранителни добавки, в подкрепа на ежедневните хранителни навици е полезно от такава гледна точка. Разбира се човек не трябва сляпо да взема всякакви видове суплементи, а внимателно да подбира формулировките, които осигуряват необходимите ежедневни дози, без да водят до прекален прием. Приемането на свръх количества, макар и от доказано полезни вещества, може да бъде също толкова вредно, колкото и дефицитът на същите.

Мултивитамините за деца Dr. Bob® и за възрастни ACTIVA Plus® на Капитера Фарма, са внимателно разработени според ежедневните нужди на организма спрямо възрастта и доставят най-важните витамини и минерали за поддържане на крепко здраве, силен имунитет, жизненост и тонус.

Защото доброто здраве помага за добър живот!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *